Чи можна з даною відмовою звернутися до суду?

Земельна комісія до якої я звернувся винесла таке рішення,рішення мого опонента було затверджене та пройшло на розгляд міської ради,Чи можна з даною відмовою звернутися до суду щоб призупинити розгляд даної ділянки на сесії міської ради
14.12.2021 19:28 1206

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Рішення земельної комісії неможливо оскаржити в принципі. В суді - це завідомо програшна справа, бо комісія це дорадчий орган. Вона може тільки рекомендувати прийняти або відхилити певне питання. Тому, Ви можете звернутися з даною відмовою до суду, але справу Ви програєте. Витратите час і гроші впусту.

Оскаржити до суду можна тільки відмову сесії в наданні дозволу на розробку проекту. Але, в Вашому випадку, відмови сесії не було. Була протиправна бездіяльність, яка полягає у нерозгляді вказаного питання.

Згідно з ч. 7 ст. 118 ЗК України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 вказаного Кодексу розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні

Вказана норма кореспондується із положеннями ч. 3 ст. 123 ЗК України, за якою відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Відсутність належним чином оформленого рішення сесії міської ради про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки після спливу встановленого законом місячного строку розгляду клопотання особи, свідчить про те, що орган місцевого самоврядування не прийняв жодного рішення з числа тих, які він повинен ухвалити за законом. Отже, має місце протиправна бездіяльність при вирішенні вказаного земельного питання.

При цьому, згідно вимог ч.3 ст.123 ЗК України у разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган  не надав дозволу на розроблення документації із землеустрою або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення документації із землеустрою без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою).

Тобто алгоритм дій наступний: чекаєте місяць з моменту реєстрації своєї заяви; далі на протязі місяця замовляєте проект землеустрою в порядку мовчазної згоди (без дозволу сесії); підписуєте договір із землевпорядною організацією; повідомляєте міську раду про укладення договору; розробляєте проект; подаєте його на затвердження на сесію.

При цьому не важливо - скільки людей отримали дозвіл на розробку проекту. Важливо, хто із них перший розробить проект і подасть його на сесію.

В той же час, є висока ймовірність того, що опонент швиденько розробить проект і сесія затвердить його проект. А Ваш проект - або проголосують за відмову, і прийдеться судитися, або просто не буде вистачати голосів для позитивного рішення. А опонент в цей час отримає рішення сесії про затвердження проекту, і отримає земельну ділянку в своє володіння.

Я описав теоретичні можливий вихід із ситуації, але на жаль, виходячи із практичного досвіду, ця земельна ділянка скоріше за все відійде до вашого опонента.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram