Купівля землі сільгосп призначення

Хочу купити пай. Договір дарування коштів(перше коло)-є документом, що підтверджує джерело походження коштів, чи ні? Які є витрати та наслідки для Дарувальника та Обдарованого?Чи простіше(дешевше) купити Дарувальнику(з підтвердженими джерелами) і подарувати?Які є витрати та наслідки для Дарувальника та Обдарованого?Можливо є ваш оптимальний варіант...
Питання в оптимізації витрат і уникненні питань про походження грошей при безготівкої оплаті.
Дякую. З повагою.

03.02.2022 14:06 991

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно ваших питань можемо повідомити наступне:

Договір дарування в більшості випадків полягає в простій письмовій формі й тільки в окремих випадках (дарування нерухомості, валютних цінностей на певну суму) підлягає нотаріальному посвідченню. Гроші в Україні вважаються валютними цінностями та підлягають укладенню в нотаріальній формі, якщо сума грошей перевищує 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Джерела походження коштів (активів) — документально підтверджені відомості на підставі офіційних документів. Договір дарування, посвідчений нотаріусом, буде в вашому випадку документом, підтверджуючим походження коштів.

Які є витрати та наслідки для Дарувальника та Обдарованого? - вартість об’єктів дарування оподатковується за нульовою ставкою, якщо обдаровані є членами сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення. Тобто, оподаткування не буде, якщо перша ступінь споріднення. Необхідно буде сплатити за оформлення  договору: послуги нотаріуса за посвідчення договору (орієнтовно 3000 - 4000 грн.), сплата державного мита - 1%, за проведення реєстраційних дій нотаріусом - орієнтовно 1800 грн.

Чи простіше(дешевше) купити Дарувальнику(з підтвердженими джерелами) і подарувати? - вартість правочину з купівлі-продажу буде ориєнтовно 10 тис.грн. Якщо спочатку купити, а потім подарувати, то також буде застосовуватися нульова ставка податків, але, на відміну від грошових коштів, окрім зазначених вище витрат (послуги нотаруса, реєстрація, держмито), необхідно буде робити звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки. 

Отже, враховуючи викладене, перший варіант - договір дарування грошових коштів, як джерело походження, за які оформити договір купівлі-продажу земельної ділянки. Грошова оцінка землі може бути зроблена за кошти продавця чи поділено вартість між продавцем та покупцем (за домовленістю). 

Якщо у Вас є додаткові питання- звертайтесь.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram