Допомога адвоката при збиранні доказів на користь особи

Цю статтю підготовлено за підсумками аналізу загальних положень про порядок збирання доказів в кримінальному провадженні та ефективності окремих повноважень адвоката в такому процесі

13.01.2022 13:22 968

Консультація виконавця

Михайло Гончаров
Адвокат
У сервісі: 5 років
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 5

У разі кримінального переслідування будь-яка особа стикається з тим, якими доказами можна підтвердити власну непричетність до скоєного злочину або кримінального проступку, або якщо такій особі завдали шкоди (вона є потерпілою) - як довести обставини скоєного проти неї протиправного діяння. 

Кримінальний процесуальний кодекс України у статті 84 закріплює, що будь-які обставини у кримінальному провадженні мають доводитися на підставі показань осіб , речових доказів, документів, висновків експертів.

Для реалізації процедури збирання доказів Вам буде зручніше звернутися за допомогою до адвоката як особи, яка згідно з положеннями Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» надає правову допомогу, а положеннями статей 45, 46, 58 Кримінального процесуального кодексу України наділяється повноваженнями захисника ( по відношенню до підозрюваного, обвинуваченого) або представника (по відношенню до потерпілого).

Саме статус адвоката за Законом надає йому можливість проведення опитування тих чи інших осіб. Тобто показання, які є одним з видів доказів, можуть бути зібрані адвокатом, а потім передані слідчому або прокурору, суду для прийняття рішення про допит такого особи в якості свідка. Фактично           в цьому і полягає перевага адвоката перед його клієнтом, так як він може офіційно отримати пояснення, оформити їх документально і потім ініціювати процедуру допиту опитаної ним особи.

Те ж саме стосується і отримання інформації, копій документів. Стаття 24 Закону надає можливість адвокату звернутися з адвокатським запитом і отримати в інтересах свого клієнта цікаву для них інформацію, щоб потім використовувати її як доказ. Крім того, адвокат вже як захисник у кримінальному провадженні може звернутися з клопотанням до суду та прохати надати йому тимчасовий доступ до тих чи інших документів. За наявності такого доступу та отримання тих чи інших документів у адвоката є можливість їх використання як доказів під час слідства або судового розгляду. На відміну від адвоката його клієнту в отриманні певної інформації може бути відмовлено, оскільки в такому випадку може знадобиться допуск до певних відомостей.

Що стосується проведення експертиз, то і тут адвокат може виступити як ініціатор проведення самостійної експертизи в установленому Законом порядку. І якщо висновок експерта, отриманий ним самостійно, буде свідчити на користь клієнта, то його також може бути використано як доказ.

Отже, підбиваючи підсумок, слід зазначити, що законодавчо закріплені за адвокатом повноваження надають йому на відміну від його клієнта низку додаткових можливостей в збиранні доказів, оцінки їх перспективності з правової точки зору і здійснення більш ефективного захисту інтересів клієнта.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram