Кримінальна справа, щодо підробки диплому

Доброго дня! Нещодавно я дізналася, що мій колишній чоловік (зараз в процесі розірвання шлюбу) підробив диплом бакалавра. Я найняла адвоката який зробив запит в університет і університет підтвердив, що він там не навчався. У мене питання, чи можна запровадити кримінальну справу щодо підробки диплому бакалавра. Мені було повідомлено, що це протиправне діяння завжди є кримінальним відповідно до українського законодавства. Я хотіла би уточнити, які документи потрібні мені для відкриття кримінальної справи, щоб зловмисник поніс покарання? Чи є варіант, коли він може уникнути відповідальності і як це попередити. Дякую
02.04.2024 17:34 163

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 243
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Перш за все треба розуміти, що сам факт підроблення документу, тобто вчинення особистих дій направлених на створення офіційного документа, довести неможливо, оскільки така подія мала місце в минулому не залишила по собі слідів (мається на увазі сам процес створення), а отже довести її можливо лише свідченнями особи яка такі дії (підроблення) вчиняла.

Але Кримінальний кодекс України визнає протиправним інше діяння з підробленим документом – це його використання.

Відповідно до частини 4 стаття 358 Кримінального кодексу використання завідомо підробленого документа карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Суб’єктивна сторона цього кримінального правопорушення характеризується прямим умислом і спеціальною метою - використання підробленого документа. Мета використання підроб­леного документа означає бажання особи набути певних суб’єктивних прав або звільнитися від юридичних обов’язків (наприклад отримати вищий рівень освіти, другу вищу освіти, влаштуватись на роботу, отримати посаду в органі державної влади або місцевого самоврядування).

Кримінальне правопорушення вважається закінченим з моменту пред’явлення (надання) підроблено­го документа незалежно від того, чи вдалося винному досягти поставленої мети.

Отже, якщо Ваш чоловік пред’явив комусь підроблений диплом про освіту з будь-якою метою, то він вчинив кримінальне правопорушення і його можна спробувати притягти до відповідальності.

Спробувати, тому що це дуже складний процес в українських реаліях і треба мати великий запас терпіння та наполегливості, щоб досягти результату.

Згідно Кримінального кодексу використання підроблених документів не є злочином, а є кримінальним проступком.

За такі дії передбачена відповідальність, не пов’язана із позбавленням волі.

Так дійсно, кожна особа, якій стало відомо про вчинення кримінального правопорушення має право повідомити слідчі органи про такий факт, а слідчі органи зобов’язані протягом 24 годин з моменту повідомлення порушити кримінальне провадження за таким фактом.

Тобто, маючи на руках відповідь вищого навчального закладу, Ви можете написати заяву до відділу поліції (бажано за місцем реєстрації Вашого чоловіка, але можна до будь-якого в Україні) про вчинення кримінального правопорушення. До заяви слід додати копію цієї відповіді і копію диплома (якщо у Вас така є).

Але, з практики, в поліції таку заяву проігнорують. Тому буде необхідно звертатись до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчих органів та зобов’язувати їх відкрити кримінальне провадження. Отримавши, такий документ в суді (його суди видають в 99% випадків), знову звертатись до поліції і вимагати виконати рішення суду і повідомити Вас, як заявника, про його виконання. Надалі, нажаль, Ваші можливості контролювати процес розслідування та впливати на нього закінчується, адже Ви є лише свідком в ньому. Єдине, що отримавши відповідь поліції про відкриття кримінального провадження за фактом використання підробленого документу, Ви можете повідомити про це (надавши копію відповіді поліції) установу до якої Ваш чоловік надав такий документ з метою отримання освіти або роботи.

І також майте, на увазі, що навіть таке незначне покарання як штраф 850 грн. (який найчастіше застосовують суди по даній категорії справ) може бути застосований лише протягом двох років з дати вчинення правопорушення, тобто з моменту пред’явлення підробленого документу.

Таким чином, найбільший результат, який може бути отриманий в результаті цих всіх дій це надання цьому факту розголосу із настанням негативних репутаційних наслідків для особи, можливо втратою ним посади, якщо для її обіймання наявність певної освіти є обов’язковою.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який месенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram