Продажа квартиры супругом приобретена до брака

Супруг купил квартиру в 2013 году, мы сразу с первого дня начали в ней жить. В 2015 вступили в брак . Сын родился 2016. Мы жили в квартире до 2021 года , пока супруг захотел ее продать . В Квартире были прописаны я и сын . Мы выписались из квартиры. Сейчас супруг решил по дарственной передавать эту квартиру брату. Подскажите , какие права у меня на эту квартиру?? Учитывая то , что куплена не в браке , но проживала там более 5 лет .

15.01.2022 18:14 880

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

За загальним правилом, передбаченим Сімейним кодексом України, майно набуте подружжям до шлюбу не входить до спільного майно та належить кожному із подружжя окремо.

 

Однак, якщо ви фактично проживали у цивільному шлюбі та під час нього чоловік купив квартиру, то така квартира вважається спільною власністю.

Відповідно до частини першої статті 74 Сімейного кодексу України якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

Відчуження (продаж) спільного майна можливе лише за згодою іншого з подружжя.

Проте, факт перебування у цивільному шлюбі потрібно буде доводити, наприклад, у суді.

 

Якщо квартира була куплена під час проживання у цивільному шлюбі, то вона є спільною власністю і розпорядження нею має відбуватись за Вашою згодою.

Якщо ж це буде зроблено без Вашої згоди, то у Вас буде право звернутись до суду із позовом щодо недійсності правочину яким буде відчужено квартиру.

 

За наявності додаткових питань чи уточнень звертайтесь.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram