Продаж підприємством автомобіля за ціною, нижче залишкової вартості - податкові наслідки

Чи може підприємство продати автомобіль за ціною, нижчою залишкової балансової вартості?

24.01.2022 18:06 4683

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

Продати - можна, але будуть наслідки.

1) Щодо ПДВ.

Згідно ст. 188 Податкового кодексу база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Тобто, якщо продасте нижче балансової вартості, то Вам потрібно буде скласти самім на себе та зареєструвати ще одну податкову накладну на різницю між ціною продажу та балансовою вартістю.

2) Щодо ПДФО.

Відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 цього Кодексу), зокрема у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку. Випадок продажу нижче балансової вартості буде прискіпливо розглядатися в такому випадку податківцями із застосуванням бази оподаткування  згідно з пунктом 164.5 ст. 164 Податкового кодексу, яким передбачено, що під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 – Сп), де К — коефіцієнт, Сп — ставка податку для таких доходів на момент їх нарахування.

Для підтвердження звичайності цін у такому випадку зазвичай платники замовляють професійну оцінку автомобілів та або продають не дешевше оціночної вартості, або донараховують ПДФО та ВЗ із вищезазначеної бази.

З повагою, аудитор Бутник Ігор.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram