ПОДАТКОВА АМНІСТІЯ і обєкт незавершеного булівництва в розтермінування.

Доброго дня. 

Я є інвестором обєкту незавершеного будівництва(квартира в багатоквартирному будинку) Заключав інвестиційний договір із розтермінуванням.

дата введення в експлуатаці. 1 кв 2023. (неважливо, але згадаю)

Перший платіж вніс 1.12.2021року (250тис грн). по сьогоднішній день виплачую розтермінцвання і буду виплачувати ще 2 роки.

якщо сума вже інвестованих, шляхом щомісячних проплат грошей, перевищє 400 тис чи маю я декларувти це(умовно кажучи станом на 31.08.2022 в мене буде інвестовано 450 000) чи маю я вносити заінвестовані гроші в деларацію під ПОДАТКОВУ АМНІСТІЮ, щоб узаконити їх (зрозуміло тут ми говоримо про суму грошей, походження яких я не може показати. я заробітчанин)

і якщо маю вносити ці 450 000 в декларацію то в яку групу? під яку категорію?рухомість ( - це не авто)? нерузомість ( - в мене немає права властності і я не впевнений, що в випадку розтермінування в мене навіть є майнових прав. Вона (квартира) в розтермінуванні, повторюсь.

В мене є інвестиційний договір на нього (незавершений обєкт будівництва? - теж навряд)?

--------------------------------------------------------------------

ПС: розмір квартири 31 м кв. АЛе я думаю, що це теж не має значення, адже це НЕ підпадає під пункт 10.2 закона про "податкову амністію" (уривок: ...або майнові права, що підтверджені відповідними документами, на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва...)

Дякую
--------------------------------------------------------------------
ПС: ще раз підрезюмую. Основні два питання по суті:

1. інвестував в нерухомість з розтермінуванням. Умовно кажучи, на момент 31.08.2022 (останній день подання деклараці, щоб бути амністованим) сума інвестиціі (сума вже виплаченого розтермніування буде перевищувати 400 000+)

через яку категорію (рухомість.нерухомість.т.д.?) я можу відбілити ці гроші, подавши декларацію і скориставшися амністією?

2. в разі якщо сума буде нижчою за 400 000 внесеною від мого імені на цей венчурний фонд за інвестиційним договором (станом на 31.08.2022) чи є необхідність платити щось податковій і амністуватися? 


дякую і гарного Вам дня. 

10.02.2022 13:12 1073

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

Ваш об'єкт інвестування (незавершенного будівництва) взагалі не підпадає під одноразове декларування (податкову адмністію)  згідно до Закону № 1539-IX (див. за посиланням  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1539-20#Text з) 

оскільки активи ( в тому числі, об'єкти незавершеного будівництва), що підпадають під амністію, підлягають декларуванню якщо вони придбані до  1 січня 2021 року. Ваш перший платіж був внесений  01.12.2021року, тому цей актив не можна вважати таким, що придбаний до 01.01.2021р.

Згідно до Закону вноситься зміни до підрозділу 9-4 Податкового кодексу наступне положення: 

1. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною пунктом 3 цього підрозділу, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Якщо Ви маєте намір вивести в правове поле дохід, що не був оподаткований в Україні, Ви можете  задекларувати лише грошові кошти, або шляхом внесення їх на відкритий в банку спеціальний рахунок що передбачений лише для одноразового декларування ( у разі якщо гроші у готівковій формі), або вказавши в декларації іноземний банківський рахунок, на якому знаходяться ці гроші.  Такі активи будуть підпадати під 5% ПДФО (якщо вони будуть внесені на спец рахунок в Україні), або 9% (якщо кошти розміщені в іноземному банку).

Але для того, щоб внести кошти на спец рахунок, в рамках фінансового моніторингу, банк запросить документально підтвердити походження цих коштів (наприклад, контракт з нерезидентом, за яким ви отримували кошти-якщо Ви заробітчанин, але будь-яким іншим документом, довідкою від роботодавця наприклад, про те, що протягом такого то періоду (але до 01.01.2021р.) ви отримали дохід в такому розмірі). 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся, допоможу marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram