Призов резервістів (останній указ президента України)

Чи ЗОБОВ`ЯЗАНИЙ я як резервіст, враховуючи останній указ президента, з`явитися в центр комплектації(чи в/ч, чи ще кудись), якщо я не отримав повістку? Чи отримання повідомлення чи повістки не має значення і я повинен виконати свої зобовязання на протязі 24 години з моменту підписання указу?

23.02.2022 11:53 1505

Консультація виконавця

Зоряна-Марія Катрич
Адвокат
У сервісі: 2 роки
3 відгука (3 +) (0 -)
Консультацій: 7

Ви, як резервіст, не зобов’язані з’являтись в центр комплектації до отримання оповіщення (у формі телефонного дзвінка або повістки) командиром відповідної військової частини , у взаємодії з керівниками відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, з огляду на наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 39-1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Відповідно до ч. 4 ст. 39-1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

Також, згідно з п. 32 Положення  про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженого Указом Президента України від 29 жовтня 2012 року № 618/2012, виклик резервістів для виконання обов'язків служби у військовому резерві здійснюється командирами (начальниками) військових частин (установ) у мирний час (особливий період) відповідно до рішення Президента України, прийнятого відповідно до Конституції України, зокрема.

Пункт 33 цього Положення визначає, що командирами (начальниками) військових частин (установ) у взаємодії з керівниками відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки здійснюється оповіщення езервістів про їх виклик для виконання обов’язків у військовому резерві.

Згідно із п. 34 Положення, протягом трьох днів після виклику резервістів для виконання обов'язків служби у військовому резерві або призову на військову службу командири (начальники) військових частин (установ) надсилають списки резервістів із зазначенням військово-облікових спеціальностей та посад, на які вони призначені, до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, в яких резервісти перебувають на військовому обліку.

Відповідно до ч. 5 ст. 39-1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», поважними причинами неприбуття до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях), визнаються підтверджені відповідними документами:

1) перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, що позбавили можливості особисто прибути в зазначені частину, пункт і строк;

2) смерть близького родича (чоловіка, дружини, сина, дочки, батька, матері, діда, баби або рідного (повнорідного, неповнорідного) брата чи сестри) або близького родича подружжя.

Згідно із ч. 7 ст. 39-1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», призову а військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають громадяни України, які на момент призову:

1) визнані за результатами медичного огляду непридатними до військової служби за станом здоров’я;

2) досягли граничного віку перебування в резерві, або якщо час, що залишився до досягнення такими громадянами граничного віку перебування в резерві, є меншим за строк, на який здійснюється призов;

3) вислужили встановлені строки військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, і з дня їх звільнення з такої служби пройшло менше одного року;

4) мають загальний строк військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у календарному обчисленні не менше одного року. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за їхньою згодою.

Також, згідно з п. 35 Положення  про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженого Указом Президента України від 29 жовтня 2012 року № 618/2012, резервіст може бути звільнений від виконання обов'язків служби у військовому резерві у зв'язку з:

смертю близького родича (батьки, дружина, чоловік, дитина, рідні брат, сестра, дід, баба) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася менш ніж за сім діб до дати початку зборів;

хворобою або необхідністю догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною чи батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом із резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

перебуванням під слідством, а також застосуванням до резервіста адміністративного або кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;

потраплянням під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час виклику на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

складанням державних іспитів у вищих навчальних закладах;

іншими обставинами - за рішенням командира (начальника) військової частини (установи).

Тому, як повинен діяти резервіст?

самостійно з’явитись у свої військові частини або ТЦК та СП за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку для явки у свій ТЦК.

у випадку наявності обставин, які унеможливлюють оповіщення резервіста, прибуття його до військової частини для виконання обов'язків служби у військовому резерві, а також у разі зміни сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади – особисто повідомити командира командування військової частини, в якій вони проходять службу в одноденний строк (тобто, якщо є такі обставини – повідомляйте командування негайно, в нинішніх умовах)

якщо резервіст, за наявності поважних причин, передбачених Законом про військовий обов'язок і військову службу та Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженого Указом Президента України від 29 жовтня 2012 року № 618/2012, не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджувальні документи.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram