Оперативний резерв

Доброго дня. Чоловік знаходиться в оперативному резерві 1 черги. У нього на утриманні 3 дітей до 16 років. ( двоє з яких усиновлені, одна дитина до 3 років) чи звільнений від призову?

23.02.2022 15:17 1085

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1912
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

 Положенням  про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/618/2012#Text) встанолений дуже стислий перелік підстав звільнення резевіста від військової служби в резерві. 

Резервіст може бути звільнений від виконання обов'язків служби у військовому резерві у зв'язку з:

смертю близького родича (батьки, дружина, чоловік, дитина, рідні брат, сестра, дід, баба) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася менш ніж за сім діб до дати початку зборів;

хворобою або необхідністю догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною чи батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом із резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

перебуванням під слідством, а також застосуванням до резервіста адміністративного або кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;

потраплянням під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час виклику на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

складанням державних іспитів у вищих навчальних закладах;

іншими обставинами - за рішенням командира (начальника) військової частини (установи).

Звільнення резервіста від виконання обов'язків служби у військовому резерві здійснюється командиром (начальником) військової частини (установи) на підставі рапорту резервіста або заяви члена його сім'ї, до яких додаються відповідні документи.

Проте, ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), має більш розширений перелік підстав.

Так,  військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби   через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): зокрема за наявності у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років. 

Таким чином, Ваш чоловік у разі призову на військову службу в резерві, має право на звільнення на підставі  п. г) ч. 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". 

Для цього, йому необхідно подати рапорт командиру частини про звільнення від військової служби в резерві із зазначенням підстави як виховання трьох дітей віком до 18 років, до рапорту треба подати документи на підтвердження цих обставин, а саме: копії свідоцтва про народження діток. При вирішення питання звільнення Вашого чоловіка, командир має взяти до уваги норми Закону, а не Положення. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram