Призыв по смс

Здравствуйте , моему отцу пришло смс на телефон , мол его призывают так , как в украине ЧП , обязан ли он идти , если ему отправили всего лишь смс, никаких повесток и подобного нету .

23.02.2022 20:00 1363

Консультація виконавця

Зоряна-Марія Катрич
Адвокат
У сервісі: 2 роки
3 відгука (3 +) (0 -)
Консультацій: 7

Доброго дня!

 

Згідно із ч. 1 ст. 39-1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

 

Відповідно до ч. 4 ст. 39-1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

 

З буквального тлумачення цієї частини, а також частини 5 статті 391 випливає, що закон у випадках призову резервістів в особливий період допускає оповіщення шляхом надсилання повідомлення резервістам (не деталізуючи форми такого повідомлення.

 

Водночас, ч. 5 ст. 39-1 Закону визначає вичерпний перелік поважних причин неприбуття до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях):

1) перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, що позбавили можливості особисто прибути в зазначені частину, пункт і строк;

2) смерть близького родича (чоловіка, дружини, сина, дочки, батька, матері, діда, баби або рідного (повнорідного, неповнорідного) брата чи сестри) або близького родича подружжя.

 

За неявку чи ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

 

Враховуючи викладене, якщо Ваш батько резервіст, рекомендую йому таки з’явитись у військову частину, де він проходить службу, або на збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки (залежно, як вказано у повідомленні), якщо немає поважних причин неприбуття, перерахованих вище.

 

Перед тим раджу ще перетелефонувати у військову частину чи збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки, від імені якої/якого прийшло повідомлення (але не за тим номером телефону, з якого прийшло повідомлення!) та перепитати, чи справді вони в принципі надсилали/надсилають резервістам такі повідомлення про виклик.  

 

Якщо виникатимуть питання – звертайтесь за телефоном: +38 093 86 27 999.

 

З повагою,

Адвокат Зоряна-Марія Катрич

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram