Наследство

Мне нужно через 5 месяцев вступать в наследство. При этом я сейчас заграницей хочу просить статус беженца. Аннулируется ли моё наследство если я не приеду к сроку его оформления? Нотариусы не дают конкретики, так как у нас в стране такая ситуация. Я слышала что единый реестр закрыт. Как сейчас это все работает. Есть ли какой-то закон или совет что делать в такой ситуации

17.03.2022 23:43 1153

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

Відповідно до частини першої статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно до частини другої статті 1220 Цивільного кодексу України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Набуття статусу біженки не вплине на можливість отримання спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно до частини першої статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Частиною третьою цієї ж статті передбачено, що заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Частиною першою статті 1272 ЦК України передбачено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до частини трнетьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, Вам потрібно вчасно подати заяву про прийняття спадщини, якщо Ви не проживали разом зі спадкодавцем.

Заяву про прийняття спадщини Ви можете направити з-за корднону поштою нотаріусу за місцем проживання спадкодавця, але підпис на ній має бути нотаріально засвідчений. Вчинення нотаріальних дій за кордоном, зокрема засвідчення справжності підпису, покладається на консульські установи України та дипломатичні представництва.

Вам буде необхідно звернутись до установи, яка є на території країни вашого перебування.

Важливо, враховуючи ситуацію в країні, бажано попередньо погодити з нотаріусом в Україні, що Ви направите йому заяву про прийняття спадщини поштою для того, аби нотаріус знав, що йому потрібно її отримати.

Якщо Ви пропустите строк для подачі заяви про прийняття спадщини із поважних причин, то користуючись вказаною статтею 1272 зможете звернутись до суду за встановленням додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, але краще спробувати подати її вчасно. 

За наявності додаткових питань або уточнень звертайтесь.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram