Житло. Паї

Доброго дня. Ситуація така 15 квітня в мене помер батько. Він прописаний в гуртожитку в кімнаті де проживав 20 або більше років. В свій час всі приватизували свої кімнати,а батько ні. Зараз він помер,йому ще досі приходять платіжки. Сусіди кажуть треба виписати і тд..
Але ж як це зробити,щоб зберегти собі кімнату? З документів жодного папірця. Тільки в платіжках різних і в паспорті в батька прописка. Сам я прописаний в цьому гуртожитку до іншої кімнати. Також є не приватизовані паї які залишилися від дідуся і бабусі,теж потрібно вирішити поки не сплинув час.В цілому мені потрібна кваліфікована платна допомога щоб вияснити це питання. Я готовий заплатити розумну ціну для того що б фахівець зайнявся моїми питаннями,куди звертатися і взагалі з чого починати,мої дії?

24.06.2022 17:12 868

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

Цивільний кодекс України          

Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

  1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

{Частина перша статті 1269 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010№ 1709-VII від 20.10.2014}

  1. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.
  2. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.
  3. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.
  4. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

  1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.
  2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Таким чином Ви маєте звернутися до нотаріальної контори до 15 жовтня 2022 року з заявою про прийняття спадщини. Це може бути як нотаріус, які працює у державних нотаріальний конторі або займаються приватною нотаріальною діяльністю.

Це перший крок, з яким з яким не можна зволікати.

До нотаріуса необхідно взяти: паспорт, свідоцтво про смерть батька, своє свідоцтво про народження, правовстановлюючі документи, які були у батька.

Обов’язково сплатіть необхідні платежі за кімнату. Це буде доказом того, що Ви вступили в управління спадковим майном. Зверніться до паспортиста та візьміть довідку, що саме батько приписаний у цієї кімнаті. У подальшому необхідно буде звертатися до суду та визнавати право власності на кімнату у порядку спадкування за законом. Це в загальних рисах, так як буду розписувати усі варіанти, то тижня не вистачить.

Щодо сертифікатів, після смерті    дідуся і бабусі батько звертався з заявою про прийняття спадщини?

Є дуже багато зустрічних питань які необхідно з’ясовувати, тому телефонуйте  за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net.

Надам кваліфіковані відповіді, покроково як треба діяти.

         Прошу залишити відгук, якщо Вам сподобалася повнота та якість моєї консультації.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Олексій
    Олексій
    3 роки
    Консультацiя № 36249
    Житло. Паї

    Рекомендую до співпраці.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram