Договір дарування оформлений за кордоном

Дякую за відповідь!
Можете проконсультувати ще по таким питанням?

1. Де знайти перелік реєстраторів, у яких є доступ до реєстру підчас війни?
2. Чи має право реєстратор відмовити у послузі по причині того, що одна із сторін є громадянином РФ? По аналогії з забороною здійснення нотаріальних дій громадянам РФ згідно Постановлення №164
3. Як ви порадите, зайнятися реєстрацією зараз, чи чекати закінчення воєнного стану? Чи ймовірно таке, що найближчим часом буде прийнята якась постанова про заморозку/ вилучення власності громадян РФ і після цього буде неможливо легалізувати договір дарування?

18.03.2022 17:48 1695

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233
  1. Де знайти перелік реєстраторів, у яких є доступ до реєстру під час війни ?

    Відповідно до абз. 1 п. 1 Постанови КМУ від 06 березня 2022 р. № 209 «Деякі питання державної реєстрації в умовах воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164» в умовах воєнного стану державна реєстрація юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень проводиться з урахуванням таких особливостей:

    1) державна реєстрація проводиться виключно державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, посадовими особами Міністерства юстиції, його територіальних органів (далі — посадові особи), включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку державних реєстраторів та посадових осіб (далі — перелік), яким в умовах воєнного стану надається доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі — реєстри). Перелік може передбачати обмеження (умови) проведення (прийняття) включеними до нього державними реєстраторами, посадовими особами реєстраційних дій (рішень про державну реєстрацію прав).

    Вам потрібно звертатися до Центрів надання адміністративних послуг. Вибирайте ті, які вам територіально найкраще підходять, але рекомендую попередньо телефонувати і уточнювати чи працює реєстр нерухомого майна. Якогось спеціального переліку державних реєстраторів, які мають доступ до реєстрів не знайшла, хоча про такий і йдеться у вищевказаній Постанові КМУ. На сайті Міністерства Юстиції України опубліковано лише список державних реєстраторів та нотаріусів, яким анульовано доступ до державних реєстраторів.

  1. Чи має право реєстратор відмовити у послузі по причині того, що одна із сторін є громадянином РФ? По аналогії з забороною здійснення нотаріальних дій громадянам РФ згідно Постановлення №164.  

     Частиною 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачена ціла низка підстав, які можуть бути причиною відмови в державній реєстрації речових прав на нерухоме майно. Такої причини для відповідної відмови як громадянство РФ ця стаття не містить, більше того зазначає, що відмова в державній реєстрації прав з підстав, не передбачених частиною першою цієї статті, заборонена (ч. 5 ст. 24).

     На даний час інші нормативні документи, прийняті у зв’язку із введенням воєнного стану, також не містять обмежень щодо проведення реєстраційних дій за участі громадян РФ. Хоча у вашому випадку стороною у правовідносинах з реєстратором буде виступати громадянин України, який бажає зареєструвати нерухоме майно на підставі договору дарування.

  1. Як ви порадите, зайнятися реєстрацією зараз, чи чекати закінчення воєнного стану? Чи ймовірно таке, що найближчим часом буде прийнята якась постанова про заморозку/ вилучення власності громадян РФ і після цього буде неможливо легалізувати договір дарування?

        Я б Вам радила спробувати зайнятися реєстрацією зараз. Яким буде закінчення війни, з якими наслідками, чи за якими домовленостями спрогнозувати не можливо, так само як і передбачити які нормативно-правові документи можуть бути прийняті з часом.

 

Бажаю Вам успіхів.

 

При наявності питань можна телефонувати: +380672910959, вайбер чи вотсап.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram