Усиновлення

Добрий день. Чи дає відстрочку від мобілізації, якщо мій чоловік всиновить мою дитину від першого шлюбу? Біологічний батько дитини дав згоду на всиновлення.

07.03.2023 22:33 618

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Питання звільнення від мобілізації регулює ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Відповідно до зазначеної статті не підлягають призову на військову службу під час мобілізації усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Тобто, мова йде про усиновлення дітей, які мають статус сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»:

дитина-сирота - дитина, в якої померли чи загинули батьки;

дитина, позбавлена батьківського піклування - дитина, яка залишилися без піклування обох батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції.

Отже, чоловік, який є усиновлювачем дитини своєї дружини, не звільняється від призову під час мобілізації, оскільки така дитина не має статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Тобто, якщо ваш чоловік усиновить за рішенням суду вашу дитину від першого шлюбу, він буде усиновлювачем дитини та буде мати статус юридичного батька дитини (при необхідності орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження дитини), але він не буде усиновлювачем дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram