Перетин кордону на період воєнного стану

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи маю я право на перетин кордону. Чоловік, 37 років, в армії ніколи не служив, комісований за станом здоров`я.

Ще в 2003 році мені було видано довідку замість військового квитка.(дійсну до 2008 року) В ній зазначено: Не служив. Непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час.

В 2008 році при проходженні повторного медогляду в довідці проставлено помітку - Безстрокова, і штамп - Знятий з військового обліку згідно п.п. 2\4 п.5 ст. 37 ЗУ ПРО ВО і ВС.

Також є в наявності Дозвіл на проживання довготривалого резидента ЄС (Нідерланди) але прострочений, чи можливо перетнути кордон у такому разі як іноземний резидент, з метою поновлення документу. Запрошення з метою поновлення може бути надіслане Нідерландською стороною.

18.03.2022 23:27 14161

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1912
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Умовою для перетину кордону чоловіків в віці від 18-60 років є наявність документу з військомату  (висновок ВЛК, або довідки), в якій буде встановлена непридатність до військової служби (без зазначення обмежено придатний) або посвідчення про відстрочку за станом здоров'я  (видається тимчасово непридатним). 

Обмежена придатність у воєнний час означає, що військовозобов'язаний придатний до військової служби, якщо інше не буде встановлено відповідним висновком ВЛК (який визначить непридатність або тимчасову непридатність). Факт зняття з обліку в даному випадку ніяким чином не впливає на можливість виїзду за межі України. Зняття з обліку в мирний час значає, що людину не можуть призвати на строкову службу (як призовників) або на військові збори (як військовозобов'язаних). На воєнний час обмежено придатних можуть мобілізувати, тому за межі кордону таких осіб не випускають.

Щодо перетину кордону для громадян України, які є податковими резидентами інших країн (які мають посвідку на проживання в іноземних країнах).

На сьогоднішній день, діють норми воєнного часу, передбачені Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  Закону України "Про правовий режим воєнного стану",Закон України "Про оборону України", Указ Президента №64/2022.

На період дії воєнного стану обмежуються права громадян, зокрема  право громадян на вільне пересування, в тому числі за межі України, наразі це стосується громадян України- чоловіків від 18-60 років.

Законодавство не передбачає винятків для громадян України які є резидентами  іноземних держав.

Це означає, що всі громадяни України без виключення ( зокрема чоловіки від 18-60) року незалежно від  резидентства в інших країнах (навіть громадянства в інших країнах),  в тому числі зняті з військового обліку, не можуть вільно пересуватися за межі країни, за виключенням якщо вони визнані ВЛК (медкомісією) непридатним до служби, або мають право на відстрочку згідно до ст. 23 Закону про мобілізацію.

Прикордонники керуються розпорядженнями свого керівництва щодо обмеження пересування громадян за межі країни. Мається на увазі  Лист Адміністрації Державної прикордонної служби див. за посиланням   https://ips.ligazakon.net/document/FN073409?an=1  

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram