Чи є шанси на апеляцію щодо рішення про заборону перетину кордону ?

Чоловік при перетині кордону дізнався що не може виїхати закордон через ухвалу суду про тимчасову заборону виїзду від 2019 р. Про ухвалу суду чоловік дізнався лише зараз. Виявляється, в компанії де він був директором (зараз ще формально директор, але документи на зміну директора вже в реєстратора) згідно рішень суду є заборгованість. Майна немає. Виконавець направляв повідомлення за адресою компанії, але вони повертались, бо фактично компанії вже не було, тобто діяльність ніяку не вели з 2014 р. 2019 р виконавець вирішив заборонити виїздити закордон саме директору, бо він начебто ухиляється від виконання рішення суду про заборгованість компанії і не з`являється на виклики. Про виклики директор звісно не знав, і про саме рішення про заборону дізнався лише тепер. Чи є підстави і можливість оскаржити цю ухвалу в апеляції?

23.03.2022 10:07 866

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 3 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

Доброго дня!

Відповідно до статті 6 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли: 1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону;

3) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

4) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання;

5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

9) він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

10) він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється.

Тобто, якщо в юридичної особи наявний податковий борг, і накладення заборони на виїзд за кордон було саме на підставі пункту 10 статті 6 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» – ухвала суду законна. Для більше детальної консультації слід надати для аналізу процесуальний документ суду яким накладено тимчасове обмеження, подання виконавця та документи, що були ним долучені для обґрунтування подання.

 

Щодо оскарження ухвали суду.

Відповідно до ч.ч. 3 – 8 ст. 441 Цивільного процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов’язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.

 

Суд розглядає заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших заінтересованих осіб за обов’язкової участі державного (приватного) виконавця.

За результатами розгляду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України постановляється ухвала, яка може бути оскаржена.

Відмова у скасуванні тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою у разі виникнення нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України.

Рекомендація. Отримайте ухвалу суду про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України та ознайомтесь (зробіть фото або ксерокопії)  з матеріалами справи, що були підставою для прийняття судом оскаржуваної ухвали. Оскільки, після аналізу вказаних документів, можна буде прийняти правильне рішення про подальші дії щодо обрання способу та підстав скасування тимчасового обмеження (оскаржувати в апеляційному порядку або подавати вмотивовану заяву про скасування тимчасового обмеження).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram