Порядок перетину кордону на навчання

Добрий вечір, мій син має тимчасове посвідчення про те, що він не придатний до військової служби в мирний час і обмежено придатний у воєнний час. У військоматі йому сказали, що якщо мобілізують, то можливо на 4 хвилю. Хотіла б дізнатися . Мій син мав їхати на навчання до Німеччини, посольство за два дні до початку війни повернуло сину паспорт, без студентської візи, і написали, що вони тимчасово не будуть працювати, поки все не стабілізується.
Навчання починається в квітні місяці, чи є можливим йому поїхати до Німеччини на навчання

24.03.2022 20:47 4951

Консультація виконавця

Добрий день, ми з України.

Статус обмежено придатний у військовий час не підлягає звільненню від мобілізації та не має права виїзду за кордон.Право виїзду мають особи, що визнані військово-лікарською комісією непридатними з виключенням з військового обліку.

    Листом Адміністрації Державної прикордонної служби зазначено, що, як неодноразово повідомлялося, на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. 

Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

- які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

- на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

- які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

- на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

- усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

- зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

- які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

- здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

1.Стосовно посвідчення про відстрочку від призову

Відповідно до ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

Таким чином, необхідно отримати довідку з навчального закладу України про навчання, однак цього не достатньо, оскільки для перетинання кордину при дії военного стану, необхідно саме посвідчення(рішення) про відстрочку від призову. Таке рішення може надати військомат(відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки) за місцем реєстрації при наданні довідки з навчального закладу. Питання щодо виїзду без отримання цього документу поки що не врегульовано.

2.Стосовно статусу "здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)".

Для перетинання кордону необхідно надати будь-які документи, що підтверджують зарахування або навчання за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі), наприкладка, довідка(лист) навчального закладу(за кордоном) про навчання та/або про зарахування у вищі за кордоном, облікові документи, що підтверджують навчання або зарахування(наприклад, студенстьский, посвідчення, тощо), запрошення на навчання. Також можливо, Ви подавали для отримання візи документи, серед яких допуск до навчання в німецькому вузі, попередня реєстрація місця для студента в університеті для вивчення німецької мови, довідка від університету або коледжу, заява для отримання допуску до навчання відповідно до правил університету, підтвердження оплати у вузі. 

Таким чином, для виїзду за кордон у вищенаведеному Вами випадку, необхідно надати документи, що підтверджують навчання або зарахування Вашого сину до вузу у Німеччині.

Дякую за звернення, всього найкращого та мирного Вам неба, слава Україні!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram