Військовозобов'яний українець, який виїхав за кордон до 24.02.2022

Чоловік офіційно працевлаштований за кордоном вже багато років. Виїхав на територію ЄС до початку війни в Україні. Військову службу проходив на посаді водія до 2014 р. Чи повинен він терміново повернутись в Україну, якщо повістка на військову службу за місцем прописки не приходила? Чи може посольство України вести військовий облік українців за кордоном?

27.03.2022 12:12 3018

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 3 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

Доброго дня. Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»  під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Тобто, військовозобов’язаний може прибути до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за власним бажанням (добровільно), або на підставі отриманої повістки.

Законодавець не передбачив обов’язку військовозобов’язаного прибути до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки без вручення повістки. А тому і відповідальності за таке не прибуття, також не має.

Підсумовуючи відповідь на ваше питання № 1 – чоловік незобов’язаний негайно повертатись на територію України, і бідь-якої відповідальності за не прибуття нести не буде.

 

По питанню №2.

 Відповідно до «Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» затвердженого постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921,  функціонування системи військового обліку забезпечується органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Національної поліції, центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, правоохоронними органами спеціального призначення, а також іншими державними органами. Перелік установ, організацій, які забезпечують систему військового обліку виключний, і посольств в цьому переліку не має.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram