Виїзд за кордон в Україні, тимчасово непридатний до військової служби на 1 місяць

Добрий день, можете допомогти мені з таким питанням.
Я інвалід дитинства, маю шкіряну хворобу, і в військовому квитку в мене вказано обмежено здатний у військовий час.
При проходженні ВЛК 15.03.2022, отримав довідку, в якій на підставі статті 59 графи 2(період загострення хвороби), вказали тимчасово непридатний до військової служби на 1 місяць, і вказана повторна дата проходження комісії 15.04.2022.
Чи зможу я виїхати закордон?
Чи зобовяжуть мене певернутися обовязково до15.04?.
Чи можу виїхати без проблем?

27.03.2022 12:49 5354

Консультація виконавця

Добрий день.

 Згідно Положення про ВЛК https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523, ст.59 передбачає стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб шкіри, підшкірної клітковини та стани після хірургічних втручань з приводу гнійних хвороб шкіри, коли після завершення стаціонарного лікування придатність до військової служби не обмежується і для повного відновлення функцій та працездатності необхідний термін не менше одного місяця. Після проведеної відпустки за станом здоров'я медичний огляд проводиться залежно від результатів лікування з обов'язковим урахуванням можливості носіння військового одягу, взуття або спорядження за відповідними статтями Розкладу хвороб.

стаття 59

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб шкіри та підшкірної клітковини, хірургічного лікування (фурункул, фурункульоз, карбункул, флегмона, абсцес, імпетиго, ектима, гостра екзема, дерматити, пітиріаз рожевий, багатоформна еритема, парапсоріаз)

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 25.02.2022 р. N 23-6081/0/6-22-Вих  зазначено, що,  на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. 

Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

- які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

- на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

- які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

- на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

- усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

- зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

- які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

- здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

Згідно п.3.10 Положення про ВЛК, у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Таким чином, оскільки Ви не маєте висновку військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку та посвідчення про відстрочку від призову, Ви не маєте право виїзду за кордон на час дії воєного стану. Слід зауважити, що на практиці, Вам можуть продовжувати термін тимчасової непридатності до 2 місяців(загалом до 6 місяців) після чого вирішити питання про придатність Вас до військової служби.  Крім того ст.59 не включає автоматичної непридатності, а встановлює тимчасову непридатність.

21.03.2022 року були внесені зміни до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тепер, відповідно до 23 ст. цього Закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Таким чином, призову Ви не підлягаєте.
Крім того, Ви зазначили, що є особою з інвалідністю з дитинства, але не зазначили групу, вказане вище  стосується 3 групи. Стосовно І та ІІ групи:
   Кабінет Міністрів України постановою від 12 березня  2022 р. № 264 прийняв зміни до Правил перетинання державного кордону людьми з інвалідністю та особами, що їх супроводжують. 
За цими змінами, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, можуть  перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:
- довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією,
- або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”,
- або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.У разі І або ІІ групи Ви маєте право перетину через кордон.
   Таким чином, якщо Ви особа з інвалідністю І та ІІ групи можете перетинати кордон при надані вищенаведених документів(довідки МСЕК, посвідчення, і т.д.), попередньо надавши ці документи до військомату.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram