Чи має право жінка-військовослужбовець піти у декрет під час воєнного стану

Доброго дня! Моя жінка військовослужбовець, має дитину віком 3 роки. Вона вийшла з декретної відпустки восени 2021, на той час дитині було 2,9 роки. Але дитина часто хворіє і потребує догляду, педіатр навіть заборонив ій відвідувати дитячий садочок. Чи може моя дружина в умовах воєнного часу знову піти у відпустку по догляду за дитиною, та чи потрібні документи, що підтверджують наявність проблем зі здоров`ям у дитини? Якщо так – то які саме документи потрібно предоставити в військову частину. Дякую

27.03.2022 15:14 9089

Консультація виконавця

Добрий день.

Згідно п.180. «Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України», що затверджено Указом Президента України  від 10 грудня 2008 року № 1153/2008(), військовослужбовці мають право на відпустки. Надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них здійснюється відповідно до порядку, встановленого Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються:

4)

відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

відпустка у зв'язку з усиновленням дитини;

додаткова відпустка військовослужбовцям, які мають дітей;

відпустка для лікування у зв'язку з хворобою;

5) відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

    В особливий період військовослужбовцям надаються відпустки, визначені пунктами 17, 18статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

      Згідно п.18. ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

      Згідно п.19 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

    Таким чином, під час дії воєнного стану відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку може надаватися військослужбовцям-жінкам.

Щодо документів.

     Оформлюючи відпустку до 6 років на підставі медичного висновку, слід керуватися ще й тим, що останній має відповідати встановленим вимогам. Форма такого меддокумента затверджена наказом МОЗ від 11.06.2012 № 430 — це форма № 080-1/о «Довідка про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді» (далі — Довідка), а інформація, котра міститься в довідці, не підлягає розголошенню. Форму № 080-1/о, відповідно до Інструкції до заповнення форми первинної облікової інформації, видають заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності та підпорядкування після того, як лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) надасть свій висновок. Зокрема, в п. 7 довідки зазначена дата (число, місяць, рік), з якої дитя потребує індивідуального догляду, а в п. 11 — дата, до якої довідка дійсна (число, місяць, рік). При цьому термін дії форми № 080-1/о є індивідуальним та залежить винятково від встановленого діагнозу, перебігу захворювання, заходів, що вживаються для запобігання рецидивам, та становить не менше ніж півроку. Обов’язково довідку мають підписати: лікар, що лікує дитину, заввідділенням, голова ЛКК.

Військовозобовязаний надає: заяву(рапорт); медичний висновок; документ, що підтверджує родинний зв’язок із дитиною.

Якщо у Вас залишилися додаткові запитання, звертайтесь на адресу lexfirmgp@gmail.com або за lопомогою 
месенджерів(телефон зазначений у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram