Підкинули наркотичні речовини

Куди звертатись, і що робити, якщо на робочому місці підклали наркотичні речовини?
02.04.2022 11:54 1131

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Доброго дня!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

  1. Якщо адміністрація закладу на Вашому боці, повідомте курівництво. Якщо Ви плануєте дали працювати в цьому закладі. Бажано в присутності свідків, які у подальшому дадуть об’єктивні   свідчення.
  2. Разом представником закладу чи самі викликайте поліцію. Які мають провести необхідні слідчі дії.  

Перед початком і під час слідчої дії працівники поліції мають залучити свідків.

 На всяк випадок не залишайтеся наодинці зі співробітниками правоохоронних органів.

  Не розпочинайте з ними бесіди в закритому кабінеті.  З вами повинен бути свідки, який зможе помітити і підтвердити незаконність дій працівників поліції. 

Якщо ви розумієте, що уповноважені особи будуть проводити особистий обшук, кличте на допомогу всіх, кого бачите.

 Ні в якому разі нічого не чіпайте. Під час затримання вам можуть підкинути в кишеню заборонені предмети або чужі речі. 

Якщо уповноважена особа після затримання пропонує дістати все з кишень – не робіть цього самі, попросіть правоохоронця, щоб він це зробив сам. 

Наявність ваших відбитків на “кримінальному” вмісті кишень – один з доказів.

Слідкуйте за учасниками обшуку Під час обшуку в приміщенні вимагайте, щоб всі учасники слідчої дії знаходилися саме в тій кімнаті, де проводиться обшук. 

Якщо вашої вимоги не виконають, зверніть на це увагу понятих та зробіть відповідний запис до протоколу. 

Вимагайте занесення до протоколу всіх осіб, присутніх при проведенні обшуку. Намагайтеся запам’ятати зовнішність, особливі прикмети посадових осіб. 

Перепишіть реквізити службових посвідчень: якщо вам підкинули наркотики, згодом можна буде встановити особу, яка це зробила. 

Якщо у Вас в офісі ведеться приховане відеоспостереження. На початку проведення перевірки попередьте уповноважених осіб, що у вас в офісі ведеться приховане відеоспостереження. Якщо слідча дія проводиться в рамках закону, це нікого не збентежить, а у недоброзичливого співробітника пропаде бажання щось “підкинути”.

Допит і обшук – не одне і те ж Після обшуку допит може бути проведений на місці тільки з вашої згоди.

 В іншому випадку вас повинні викликати до слідчого належним повідомленням за три дні до початку допиту.  Не давайте ніяких пояснень.  Можна сказати: “Наркотики не вживаю, пакетик бачу вперше, мені його тільки що підкинули, від дачі пояснень відмовляюся”. Пам’ятайте: ви можете скористатися правом відмови від надання свідчень (ст.63 Конституції України) до прибуття вашого адвоката і узгодження з ним вашої лінії захисту.

Не соромтесь. Пишіть зауваження до протоколу Уповноважена особа зобов’язана в момент вилучення все докладно зафіксувати: ваш зовнішній вигляд, ваш одяг, зовнішній вигляд вилучених речовин, їх запах, колір, де вони перебували, ким і як вилучалися, як пакували.  Процес вилучення від початку до кінця повинен проходити в присутності двох понятих.  Наполягайте на тому, щоб понятими були випадкові особи, не  “свої” яких «запропонують» поліцейські.  Саме зі змісту протоколу та показань свідків, у разі виявлення наркотику, в подальшому буде зроблено висновок щодо вашої вини. 

Показання понятих мають велике значення, якщо у вас є щодо них сумніви, попросіть їх замінити. Про що в протоколі також зробіть зауваження.

Стежте Уважно за процесом вилучення “знайденого” забороненого предмета або речовини, оскільки поняті, а тим більше уповноважені особи з правоохоронних органів, цього робити не будуть. 

 Вилучені речовини повинні бути акуратно упаковані в спеціальні пакети. Горло пакета має бути щільно зав’язано міцною ниткою на кілька вузлів, які повинні бути опечатані і скріплені бирками з підписами.  Зовні упаковка повинна бути опечатана і скріплена підписами таким чином, щоб виключити несанкціонований доступ до упакованого речовини і унеможливити його підміну або зміну маси і складу.

Фіксуйте вашу незгоду Наприклад, якщо в процесі обшуку вам підкинули наркотики, ні в якому разі не підписуйте протокол обшуку. У протоколі слід власноруч написати: “Пакет (згорток) з невідомою мені речовиною, виявлений в кишені мого піджака (в моєму домі, квартирі), підкинули співробітники поліції. Показання буду давати тільки в присутності адвоката”. 

Якщо поняті були запрошені після того, як вам підкинули наркотики, про цей факт теж повідомте у документі

Аналогічний запис слід зробити на бірці пакета, в який була упакована вилучена у вас речовина.

Вимагайте експертизу. Одним з непрямих доказів вашої невинуватості буде відсутність слідів заборонених предметів або речовин у вас на тілі і в організмі. 

Вимагайте зробити змиви з ваших долонь і пальців рук, зрізи нігтів для експертизи.

Вимагайте проведення медичного огляду – чи є на вашому тілі сліди ін’єкцій і інші ознаки вживання наркотиків.

 Наполягайте на проведенні змивів з рук, працівників поліції, які проводили обшук, в подальшому це дозволить довести факт незаконного обшуку.

Складіть список осіб, які підтвердять вашу законослухняність.

 Не бійтеся скаржитися

При активному захисті своїх прав ви зможете не тільки довести свою невинуватість, а й притягнути винних посадових осіб до відповідальності.

 

Обшук має обов’язково фіксуватись відеозаписуючим пристроєм. Що було не зафіксовано є недопустимими доказами.

 

Важливо:  Ви маєте право на захист, який Вам забезпечить адвокат. При такої вимогі працівники поліції  зобов’язані його надати. Тому обов’язково на цьому наполягайте.

 

Якщо Вам, була корисна та сподобалася моя консультація, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram