Мобілізація другої черги / проживання закордоном / гарантії сім'ї мобілізованого

Прошу надати юридичну консультацію стосовно питання мобілізації військовозобовязаних другої черги, що проживають закордоном та порядок гарантування соціального забезпечення сім`ї мобілізованого.

Разом із своєю сім`єю я офіційно проживаю та працюю за кордоном з 2015 року.

Є резидентом іноземної держави (Німеччини), але громадянином України.

У 2002-03 роках проходив строкову військову службу і був мобілізований в запас.
З початку агресії РФ у 2014 році і до початку повномасштабної війни до лав ЗСУ не мобілізовувався.

При продовженні військового стану було оголошено про мобілізацію другої черги.
Так як я проходив строкову службу, я є військовозобов`язаним другої черги.
За наявною інформацією на мою адресу реєстрації в Україні повісток не надходило.

Чи порушую я вимоги Законів України перебуваючи закордоном?
Особливо важливо це зрозуміти у світлі подання законопроекту Про правовий режим воєнного стану.

Так як я офіційно працюю закордоном на іноземну компанію, яким чином моя сім`я може отримати соціальні гарантії, особливо ті що стосуються збереження середнього доходу. Адже я є єдиним хто приносить дохід у сім`ю за відсутності грошових надходжень моя сім`я втратить можливість оплачувати проживання та інші потреби. Також яким чином гарантується можливість про утримання робочого місця за мною на випадок якщо я повернуся в Україну і буду мобілізований до ЗСУ.

Буду вдячний за Ваші коментарі та рекомендації стосовно моїх дій.


З повагою,

Андрій

12.04.2022 02:40 2090

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Щодо ухилення від мобілізації:

Ви являєтесь резидентом іноземної держави (Німеччини), але в той же час являєтесь і громадянином України. Отже, являєтесь військовозобов'язаним. Тото підпадаєте під мобілізацію. Тому, наприклад, якщо зараз приїдете в Україну, то назад вже виїхати не зможете.

Всі питання, пов'язані з мобілізацією, прописані в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Так, в ст. 22 закону вказано, що Громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до військомату. Ключове слово - "за викликом"!

Тобто, на відміну від призову на строкову службу, де кожен призовник повинен сам з'явитися до військомату одразу післі оголошення призову, то під час оголошення мобілізації - ніхто не повинен з'являтися самостійно. Лише добровольці. А всі інші повинні чекати на виклик.

В частині 3 статті 22 вказано, що Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти військоматів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках.

Будь-який офіційний документ, в тому числі повістка або мобілізаційне розпорядження, повинні бути вручені належним чином. Належним чином - це означає вручення особисто, під підпис. Передавання повістки через родичів, вкидання в поштову скриньку тощо - це неналежний спосіб повідомлення.

Так як Ви живете в Нмеччині, то це означає що немає можливості вручити повістку або мобілізаційне розпорядження належним чином. Тому кримінальна відповідальність за статею 336 ККУ (ухилення від мобілізації) - в Вашому випадку повністю виключається. 

Але залишається адміністративна відповідальність. Ви виїхали за межі України і не повідомили свій військомат. Якби повідомили, то Вас би зняли з обліку. А так - за неповідомлення про зміну місця проживання - адміністративний штраф від 85 до 117 грн.

Окрім того, Ви здійснили порушення в мирний час. І не під час загальної мобілізації. Тому 117 грн. - це для Вас максимальне покарання. 

Щодо соціальних гарантій: такі гарантії надають не сім'ям військовослужбовців, а самим військовослужбовцям. Ви працюєте за кордоном, на іноземну компанію. Очевидно, що ця компанія не буде зберігати за Вами ані робоче місце, ані середнью заробітну плату. І в управляння Держпраці Ви не зможете поскаржитись на такі дії роботодавця, адже ця компанія не працює по українським законам. На них не розповсюджується дія Кодексу законів про працю України. 

Всі інші соціальні гарантії будуть діяти: грошове забезпечення військовослужбовців, додаткова винагорода за участь в бойових діях, одноразова грошова допомога при демобілізації тощо. 

Щодо законопроекту про встановлення відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану:

Дісно, є такий законопроект. Ним передбачено кримінальну відповідальність за те, що військовозобов'язаний не повенеться в Україну в термін 15 днів після оголошення воєнного стану. 

Але цей законопрект порушує Конституцію: жоден закон не має зворотньої сили. Неможливо застосувати закон "заднім числом". Тому в такому вигляді його однозначно не приймуть. Відповідальність можуть нести лише ті, хто виїхав ПІСЛЯ прийняття закону.

Якщо будуть додаткові питання, або не все зрозуміло з моєї відповіді - пишіть на пошшту ddmitr@ukr.net

З пова

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram