Виїзд за кордон дитині, якій виповнилося 18 років в березні

Доброго вечора. Моїй дитині (хлопч) виповнилось 18 років 3 березня цього року. Він є студентом 3 курсу технікума. Він має захворювання-гіпертанію. Внаслідок того, що в нашому регіоні проходили воєнні дії, ситуація зі здоров`ям погіршилась. Я ходу його відвезти за кордон до своїх родичів. Але не знаю, як, можна взяти довідку про перетин кордону у воєнкоматі. Але куди мені треба для початку звернутися? Дякую за відповідь.

17.04.2022 18:31 1012

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
98 відгуків (98 +) (0 -)
Консультацій: 250
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Перш за все Ви повинні розуміти, що в умовах воєнного стану на наступний день після вісімнадцятиріччя хлопець не може вільно переміщатись як з кордон так і по території України.

Але, в Вашому випадку ви маєте стовідсоткову впевненість, шо Ваша дитина не підлягає мобілізації за новим законом, прийнятим 14.04.2022р. (залишилось дочекатись підпису на ньому Президента, вважаю, що це станеться в понеділок-вівторок). За цим законом здобувачі професійно-технічної освіти денної форми не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Також, за наявною практикою військоматів, на сьогодні чоловіки віком до 27 років, що не мають військового досвіду та не навчались на військових кафедрах, не призиваються в будь-якому випадку та відносяться до так званої «четвертої хвилі» призову. Отже, отримайте у своєму навчальному закладі довідку про те, що хлопець є студентом із зазначенням  терміну навчання і сміливо йдіть до військомату проходити військово-лікарняну комісію. Якщо доступу до навчального закладу немає, таку довідку можна отримати електронною поштою. Якщо й це неможливо, то зробіть витяг або скрін-шот з Єдиної державної електронної бази з питань освіти info.edbo.gov.ua.

Але, оскільки, Ви не маєте наразі підтвердженого діагнозу, то перш за все необхідно звернутись до цивільного лікаря, можливо до приватної клініки. Пройти обстеження та отримати висновок лікаря про наявність гіпертонічної хвороби І, ІІ або ІІІ ступеню. В разі якщо цивільний лікар підтвердить наявність хвороби (при чому наполягайте, щоб заначили саме «гіпертонічна хвороба»), то з цими документами можна йти на військово-лікарську комісію й наполягати, щоб відповідний лікар військової комісії підтвердив діагноз поставлений цивільними лікарями.

В разі незгоди з висновками військово-лікарської комісії можна скаржитись з посиланням на наявні документи цивільних лікарів до обласного військомату або до суду. Майте на увазі, що в умовах військового стану військомати дуже неохоче виключають з обліку чоловіків, навіть за наявності всіх підстав для цього.

Також майте на увазі, що відповідно до Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби тільки гіпертонічна хвороба ІІІ ступеню (стаття 39А) дає право на виключення з військового обліку. В разі діагностування хвороби І або ІІ ступеню непридатність до служби в військовий час визначається індивідуально військово-лікарською комісією.

Тільки в разі, якщо за результатами проходження військово-лікарської комісії хлопець буде виключений з військового обліку і ви отримаєте відповідну довідку військомату про це, Ви зможете виїхати за кордон.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер). Також можу надіслати текст нормативних актів (Розкладу хвороб) на електронну пошту.

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram