Виїзд студента за кордон

Син студент стаціонару універа Варшави , виїхав з України 10.03.22 як тимчасово непридатний до 03.05.22. Чи потрібно повертатися до 03.05.22. І брати відстрочку від призову , і дозвіл на перетин кордону як студент?

18.04.2022 23:32 1188

Консультація виконавця

Добрий день.

  Згідно ст. 23 ЗУ " Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

ч.1 визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

ч.3 Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби зазначено, що, на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

1) Які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

2) Які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час.

Підтверджуючими документами можуть бути: довідка військово-лікарської комісії про непридатність.

3) На утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

4) Які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

5) На утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

6) Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

7) Зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

8) Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

9) Здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

   Також це наведено на офіційному сайті - https://dpsu.gov.ua/ua/news/uryad-vnis-zmini-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukraini/

    Згідно п. 3.10 Положення про ВЛК(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

     Ваш син виїхав на підставі тимчасової непридатності, та для визнання придатним або визнання непридатним(на практиці, можливо продовження ще на 2 місяці відповідно до ВЛК) він повинен з'явитися до ВЛК, однак згідно чинного законодавства він здобуває вищу освіту за кордоном, що дає йому має право виїзду за кордон та він не підлягає призову під час мобілізації.

   Таким чином, оскільки Ваш син має підставу звільнення від призову на військову службу під час мобілізації та виїхав за кордон на законній підстави, повернення до України для проходження ВЛК не є обов'язковим.  

    Крім того, Ваш син може написати заяву згідно якої, просить надати відстрочку від призову за мобілізацією та додати нотаріально завірену(апостильовану) довідку про навчання з ВНЗ з засвідченим перекладом на українську, нотаріально засвідчену копію паспорту та  військового квитка(приписного свідоцтва). Підпис сина на заяві має бути нотаріально засвідченим. Надішліть документи на адресу територіального центру комплектації та соціальної підтримки(військкомату) цінним листом з описом вкладення. Враховуючи, що Ви за кордоном можете доручите це зробити в Україні уповноваженій особі. Перешліть їй документи, а вона надішле їх до військкомату, або скористуйтесь доставкою(Meest, Нова пошта, тощо).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram