Потрібно виїхати в Чернігів за місцем проживання, а мене не відпускають, це законно? І що в такому випадку робити?

Ч. проживає в Чернігові, коли почалась війна вивіз дітей і дружину на ЗАхідну Укр, став на військовий облік, в армії не служив за станом здоров`я в військоматі проходив комісію, визначили діагноз тут ст . 44 і 66 , за яким відправили на лікування і дали повістку прийти знову на медкомісію після лікування 12 травня. Тепер ч. хоче поїхати з сім`єю додому за місцем прописки, але його заяву не підписують, фактично не відпускають, кажуть що потрібно лікуватися і з`явитися 12 травня. Чи законно це? Як можна поїхати додому і стати на облік за місцем прописки?

19.04.2022 17:21 1124

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Нажаль, Ви не надали інформації чи отримав чоловік у військоматі західного регіону документ про постановку на військовий облік. Скоріш за все не отримав, тому що наразі він не отримав висновку військово-лікарської комісії про придатність/непридатність до військової служби. За таких обставин чоловік може вільно повернутись до місця постійного проживання та звертатись до місцевого військомату для уточнення облікових даних та проходження військово-лікарської комісії.

Якщо ж чоловік все ж таки був поставлений на військовий облік у західному регіоні, то він має певні законодавчі обмеження. Відповідно до п. 4 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», ч. 6 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізаційний обов'язок» у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника). За таких обставин треба визначитись яка відповідальність може настати в разі порушення цих вимог.

Відповідно до ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 гривень).

 

Проте, скоріш за все чоловік не реєстрував місце проживання в західному регіоні і його зареєстрованим місцем проживання є місто Чернігів, а отже вибуття із західного регіону без дозволу керівника військомату не буде порушенням.

 

За таких обставин, для мінімізації ризику бути притягненим до адміністративної відповідальності рекомендую письмово попередити військомат західного регіону (шляхом направлення на його адресу цінного листа з описом вкладення) про неможливість прибуття для продовження проходження військово-лікарської комісії 12 травня у зв’язку з поверненням до місця постійного проживання. Після повернення до Чернігова звернутись до місцевого військомату для уточнення військово-облікових даних та отримання висновку про придатність/непридатність до військової служби.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram