Довідка про непридатність до військової служби

Добрий день , скажіть будь ласка таке питання: , моєму чоловіку 44 роки , у нього є дві хвороби , які я знайшла у положеннях воєнного часу призову : анкілозувальний спондилоартрит та неспицефічний виразковий коліт(хронічна форма 2-га стадія) . Чи можете ви по заключенню лікаря сказати нам( якщо я вам надішлю фото) чи дадуть йому довідку про непридатність для виїзду за кордон з виключенням з військової служби? Чи можна щоб йому висновок медогляд зробили у приватній клініці( і по якій саме лікарській формі) і як діяти далі?

21.04.2022 09:31 14944

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Виїзд за межі України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонений, окрім тих осіб, хто не підлягає мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

Звертаю Вашу увагу, що висновок повинна зробити тільки медкомісія військомату (ВЛК). Жоден діагноз приватної клініки, в тому числі і надане Вами "консультативное заключение", не являється підставою для виключення з військового обліку. Такий діагноз можна показати тільки для того, щоб полегшити завданням лікарям ВЛК встановити чіткий діагноз.

Розклад хвороб, які дають право на відстрочку, або на висновок про непридатність, наведений в Наказі 402 від 14.08.2008 року (ось посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ).

Щоб отримати запис у військовому квитку "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку", потрібно щоб при проходженні медкомісії ВЛК встановила статтю Розкладу хвороб Наказу № 402 з індексом "а".

Щодо ймовірного висновку ВЛК на підставі вказаних захворювань:

1. Виразковий коліт (хронічна форма 2-га стадія) - це стаття 52 Розкладу хвороб Наказу № 402. У відповідності до Пояснень до Розкладу хвороб,

до пункту "а" статті 52 належать: тяжкі форми хронічних неспецифічних виразкових колітів;

до пункту "б" статті 52 належать: хронічні рецидивуючі неспецифічні виразкові коліти.

Отже, за цим захворюванням скоріше за все ВЛК встановить статтю 52-б.

2. Анкілозуючий спондилоартрит - це стаття 60 Розкладу хвороб Наказу № 402.

У відповідності до Пояснень до Розкладу хвороб,

до пункту "а" статті 60 належать: ревматоїдний (у тому числі ювенільний) артрит, анкілозувальний спондилоартрит (хвороба Бехтерєва) з вираженими змінами в суглобах та хребті, ураженням інших органів та систем (системні форми) зі значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності;

до пункту "б" статті 60 належать: повільно прогресуючі форми запальних захворювань суглобів та хребта з помірно вираженими ексудативно-проліферативними змінами та функціональною недостатністю суглобів і хребта за відсутності системних проявів та із збереженою працездатністю.

Отже, за цим захворюванням ВЛК встановить або статтю 60-а, або статтю 60-б. Тут все залежить не тільки від встановленого діагнозу, а й від перебігу та тяжкості захворювання.

Що в даному випадку означають індекси після номеру статті:

а -- непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Я не лікар, і я не можу на 100% встановити - буде стаття 60-а, чи 60-б. Та ще й важко розібрати почерк і прочитати всі медичні терміни. З цього приводу рекомендую повторно звернутися до ревматолога, який надав консультативний висновок, і запитати - під який пункт статті 60 підпадає дане захворювання. Тобто, потрібно отримати відповідь на питання: у вашого чоловіка вираженими змінами зі значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності (це буде стаття 60-а), чи у нього повільно прогресуючі форми запальних захворювань за відсутності системних проявів та із збереженою працездатністю (це буде стаття 60-б).

Особисто моя думка, що після проходження медкомісії у Вашого чоловіка є шанси отримати висновок ВЛК про непридатність до війсбкової служби, з виключенням з військового обліку. В такому разі він зможе виїхати за кордон.

Але якщо ВЛК вирішить вписати висновок "обмежено придатний", то це унеможливить виїзд за кордон.  Що означає термін "обмежено придатний"? Вашого чоловіка не зможуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі.

В той же час, Ви маєте право оскаржити висновок районної ВЛК до ВЛК вищестоящого рівня, тобто до обласної або до центральної ВЛК. Для цього потрібно буде написати заяву, вказати - що, на вашу думку, не врахували лікарі районної ВЛК, та в чому вони помилилися. До заяви прикріпіть копії наявних діагнозів та копію висновку районної ВЛК. 

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram