Виїзд за кордон

Доброго дня.
Читав, що вийшли оновлення, щодо перетину кордону, цікавить питання, планую виїхати за кордон, маю військовий квиток, не служив, виданий в 2010р у якому зазначено, що визначений непридатний до військової служби із зняттям з військового обліку за ст. 62-б розкладу хвороб, наказ моу від 2008р номер 402 і знятий з вій твого обліку. А на звороті вказано, що знятий з військового обліку пп 2 п 5 ст. 37 про військовий обов’язк та військову службу.
Також маю тещу у якої 2група інвалідності. Але я не є її опікуном (читав, що не мобілізують у кого родичі мають 1 та 2 група інвалідності), але вона з нами не планує їхати. Які потрібно підтверджуючі документи показати на кордоні?
Скажіть будь ласка чи випустять за кордон по одній із цих справ?

04.05.2022 12:43 1804

Консультація виконавця

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
10 відгуків (8 +) (2 -)
Консультацій: 43

Доброго дня!

Так дійсно Постановою Кабміну України від 12 березня  2022 р. № 264 внесені зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (Постанова Кабміну України № від 27 січня 1995 р. № 57).

Для деталізації роботи Адміністрація  Прикордонної служби України видала лист від 17.03.2022 р. N 23-6855/0/6-22-Вих. В котрому ( в пункті 3 п/п. 1,2 та 7) зазначено, що :
Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб:

 

1) Які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

 

Підтверджуючими документами можуть бути: посвідчення про відстрочку від призову (бронь) + документи про відрядження.

 

2) Які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час.

 Підтверджуючими документами можуть бути: довідка військово-лікарської комісії про непридатність.

 

7) Зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

 

Підтверджуючими документами можуть бути: довідка про отримання компенсації особі, зайнятій постійним доглядом за особами, що його потребують (може бути видана лише за зареєстрованим місцем проживання), рішення суду, довідка МСЕК.

 

Тобто, в даному випадку, при існування розладу здоров’я у чоловіка (віком від 18 до 60 років) Державна прикордонна служба в місті перетину кордону буде вимагати у Вас довідку військово-лікарської комісії про непридатність. В протилежному прикордонники мають підстави заборонити перетин кордону і це відповідає закону.

 

Також зазначений лист адміністрації Державної прикордонної служби стосується і перетину кордону з родичем інвалідом.

Що стосується тещи, то в данному випадку слід керуватися подпунктом 7 п. 3 вказаного листа ДПС.

 

Також щодо родичів – інвалідів згадаю в консультації Постанову кабінету міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

 Відповідно до п. 2-1 Правил

 

У  разі введення на території України воєнного   стану  перетин державного кордону може здійснюватися:      

особою  з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох   батьків,   на   утриманні   яких  перебуває  така  особа  з інвалідністю,  дружини  /чоловіка,  повнолітніх  сина/  доньки, їх дружини/  чоловіка  (за  наявності  документів,  що  підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);       

особою  з  інвалідністю  I  чи II групи або іншою особою, яка потребує  постійного  догляду,  -  у супроводі особи, яка здійснює постійний  догляд  за  зазначеними  категоріями осіб (за наявності документів   (посвідчення,   довідки)  про  отримання  компенсації (допомоги,  надбавки)  на  догляд,  а  у  разі  супроводу  особи з нвалідністю   I   чи   II   групи   -  додатково  документів,  що підтверджують інвалідність).  

Крім того (щодо переліку документів) особи  з  інвалідністю  мають  право  перетинати державний   кордон   за   наявності   довідки   до   акта   огляду медико-соціальною  експертною  комісією (форма первинної облікової документації   N  157-1/о) або  посвідчення,  яке підтверджує   відповідний   статус,   пенсійного   посвідчення  чи посвідчення,   що   підтверджує  призначення  соціальної  допомоги відповідно  до  Законів  України  "Про державну соціальну допомогу особам  з  інвалідністю  з  дитинства  та  дітям  з  інвалідністю" , "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права  на  пенсію,  та  особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг  особами  з  інвалідністю,  які  не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

   

Ви зазначаєте, що «читав, що не мобілізують у кого родичі мають 1 та 2 група інвалідності», аналізуючи закон можливо казати, що це не зовсім так.

Дійсно відповідно до абзацу 5 підпункту "ґ" пункту 2 частини 5 статті 26 Закону України «Про загальний військовий обов’язок»  (в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022):

Звільненню з військової служби з припиненням (розірванням) контракту, а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах необхідності постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Але ця норма закону стосується особливого періоду і не стосується періоду мобілізації (тобто повної мобілізації, з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації):

 

Підсумовуючи питання щодо опіки (догляду) тещі хочу зазначити, що воно потребує додаткової підготовки і аналізу. І в своїй консультації я розкрив положення закону, котре дозволить прийняти виважене та вірне рішення.

 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся rogozin555@ukr.net або за телефонами: 050 19-359-42, 067-940-63-00

 

З повагою

Адвокат Сергій РОГОЗІН

 

ДОДАТКОВО:

У випадку необхідності ознайомитися з вказаним листом Адміністрації ДПС України можу надіслати його у зручний спосіб.  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram