Право виїзду для студентів та при відсрочки на 2 місяці

Вітаю. Перечитав десь 20 сторінок і помітив, що на є питання, на якф або не відповідають, або відповідають протилежно.
1. Чи має право на виїзд за кордон студент денної форми навчання українського вуза в разі, якщо отримав відсрочку у військоматі. Відповіді на це питання бачив такі - "так, мають" або "ні, тільки студенти закордонних вузів" . Отже, яка всеж таки правильна відповідь?
2. Чи має право військовозобов`язанний виїхати за кордон, якщо отримав відсрочку на 2 місяці після проходження ВЛК? Точної відповіді на це питання не знайшов. Ось приклади - https://b2bconsult.ua/consultation/36589 , https://b2bconsult.ua/consultation/36311 з яких так нічого і не ясно. Отже, має чи не має право виїхати закордон, якщо відсрочка на 2 місяці?

25.07.2022 17:22 895

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

   Коментувати чужі консультації не буду.

   Різниця у відповідях могла виникнути тому, що за період дії воєнного часу на території України правові норми, що регулюють відповідні правовідносини, змінювалися.

    Отже, відповіді на Ваші питання.

  1) Чи має право на виїзд за кордон студент денної форми навчання українського вуза в разі, якщо отримав відсрочку у військоматі. Відповіді на це питання бачив такі – «так, мають» або «ні, тільки студенти закордонних вузів». Отже, яка все ж таки правильна відповідь?

  Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

 Якщо студент денної форми навчання в українському ВУЗі отримав відстрочку від призову у військкоматі, це надає йому право не бути призваним на військову службу під час мобілізації, але не дає права виїзду за кордон.

  Тому що, згідно з п. 2-6 Постанови КМУ від 27.01.1995 N 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому ч. 3 ст. 23 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

  Оскільки підстава, яка надає здобувачам освіти право на відстрочку передбачена в абзаці 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», то здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не мають права виїхати за кордон.

 Однак, є вийняток. Держприкордонслужба України затвердила перелік громадян (викладений на сайті ДПСУ), яким дозволено перетинати кордон, включаючи студентів та слухачів, що навчаються в іноземних ВУЗах.

 Таким чином, на сьогодні право на перетин державного кордону мають лише здобувачі освіти, які навчаються на денній або дуальній формі навчання в іноземному закладі освіти.

  2) Чи має право військовозобов`язанний виїхати за кордон, якщо отримав відсрочку на 2 місяці після проходження ВЛК?

   Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зокрема, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

  Згідно з пунктом 3.10. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

  Тобто, у воєнний час та під час мобілізації Вам не можуть надати відстрочку від призову за один раз більше ніж на 2 місяці. Але цей строк може бути продовжений 2 рази на такий самий строк.

  Пунктом 2-6. Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМ України від 27.01.1995 N 57, передбачено - у разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб, зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу  під  час  мобілізації.  Ця  норма  не поширюється на осіб, визначених  в абзацах другому -восьмому частини третьої статті 23 Закону  України  «Про  мобілізаційну  підготовку  та мобілізацію».


   Враховуючи викладене, отримання відстрочки від призову на 2 місяці за станом здоров’я звільняє від призову та надає право виїзду за кордон.         

    Документи, на підставі яких Ви маєте право виїхати за кордон у вказаному випадку:

- висновок ВЛК, на підставі якого надано відстрочку від призову на 2 місяці;

- військово-обліковий документ з відміткою про надання відповідної відстрочки;

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

 

 

  Бажаю успіхів.

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram