Чи є право на спадщину

Доброго дня!
В січні цього року помер мій батько. Він не був власником жодного майна, був прописаний у одній з двох квартир, які належать його матері, разом з нею та своїм братом. В іншій квартирі прописана я та моя мама (розлучена з моїм батьком). Фактично ми не проживаємо там з 2017 року (стосунки майже не підтримували).
Батьковий брат, який займався оформленням документів про смерть, говорить мені, що я маю подати заяву нотаріусу, що претендую на свою частку батькової спадщини. Однак я не розумію: обидві квартири належать тільки батьковій матері, вона єдина власниця, і якби вона померла, то якась частка цих квартир переходила б йому як одному з двох її дітей, але помер же мій батько, який не був ніколи власником жодної частини цих квартир. Чи він мав усе одно право на якусь частину цього майна як син і цю частину я зараз і можу успадкувати? Чи відкривається взагалі спадкова справа у випадку, якщо померлий не мав жодного майна?
Не дуже розумію, чи є сенс взагалі мені звертатися до нотаріуса і які можуть бути перспективи успадкування
22.04.2022 19:49 836

Консультація виконавця

Добрий вечір.

1.Чи він мав усе одно право на якусь частину цього майна як син і цю частину я зараз і можу успадкувати? Чи відкривається взагалі спадкова справа у випадку, якщо померлий не мав жодного майна?

   Статтею 1216 Цивільного кодексу України(далі - ЦК України)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text) встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов»язків ( спадщини) від фізичної особи, яка померла( спадкодавця), до інших осіб ( спадкоємців).

  Відповідно до вимог ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

 Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу спадкування за законом  мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

  За загальними положеннями про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ч. 3 ст. 1222, ч.1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

  Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч. 1 ст. 1268 ЦК України).

 Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

  Спадщина порівну між представниками першої черги. Наприклад, якщо спадкоємців 4, то кожен отримує по 1/4, якщо два – по 1/2. 

   Ураховуючи вищенаведене, оскільки Ваш батько був зареєстрований(прописаний) на час відкриття спадщини зі своєю матір'ю він вважається таким, що прийняв спадщини після неї, але  юридично не оформив. Таким чином Ваш батько має неоформлене право на 1/2 від майно своєї матері(якщо спадкоємців після смерті матері було двоє, згідно питання спадкоємці - він та його брат), отже майно у батька є, однак неоформлене.

2.Не дуже розумію, чи є сенс взагалі мені звертатися до нотаріуса і які можуть бути перспективи успадкування

  Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст. 1269 ЦК України).

   Відповідно до ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Тобто, право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

   Згідно ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

   Згідно ст.1297 ЦК України, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

  Таким чином, звичайно є сенс звернутися до нотаріуса(у якого відкрита спадкова справа),скільки Ви є спадкоємцем частки майна, що прийняв Ваш батько. До нотаріуса зверніться з заявою(нотаріус складе), з Вашим свідоцтвом про народження та документами на майно матері батька(документи, що підтверджують право власності на квартири), крім випадку, якщо такі документи вже надав дядько.

    Після прийняття від Вас заяви та спливу 6 місяців з моменту смерті батька, при наявності всіх документів, нотаріус видасть Вам свідоцтво на право власності(свідоцтво про право на спадщину) на 1/2(якщо спадкоємців двоє) нерухомого майнв матері батька.   

     Звертаю увагу, що у Вас шість місяців(бажано до червня) для того, щоб подати заяву на прийняття спадщини до нотаріуса(у якого відкрита спадкова справа).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

   

  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram