Виїзд за кордон чоловіки військовозобов"язані

Доброго дня,

Описую ситуацію.

Я приїхав в Україну 21.02.2022.

Чоловік 30 років, одружений, двоє дітей (2 і 4 роки).

Вид на проживання в Польщі на 3 роки.

Магістратура в вузі в Латвії на денній формі начання (перший рік), робота в Латвії. Сім"я і робота в Латвії (Тимчасово в Польщі).

Поступив в вуз перед 24.02.2022.

Маю на руках довідку з Університету, студенцький, свідоцтва дітей.

Знаю що студентів не мобілізують і дають відсрочку з можливістю виїхати за кордон. Все йде через центр комплектування.

Живу за Кордоном вже 8 років. Не служив, не маю кафедри, не являвся проходити комісію весь цей час. Абсолютно пусте приписне з часів як поступив в ВУЗ в Україні з одним записом що взятий на облік в 2009 році.

Чи можуть бути проблеми з отриманням дозволу на виїзд і довідки про відсрочку від мобілізації враховуючи вище згадані фактори?

Дякую.

25.04.2022 08:36 1498

Консультація виконавця

Добрий день.

Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

здобувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

Згідно ч.3 ст. 36 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про запровадження воєнного стану в Україні" . Відповідно до вимог законодавства, обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

  • На утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.
  • Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.
  • Здобувачам професійної вищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формою здобуття освіти (студенти, слухачі).

   Наявність двох дітей не є підставою для виїзду за кордон та звільнення від мобілізації.

    Таким чином, особи, які навчаються за кордоном за денною чи дуальною формою здобуття освіти (студенти, слухачі), мають право на звільнення від військової служби під час мобілізації та право виїзду за кордон. Особи, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання не підлягають військовому обліку та мають право на перетин кордону. Вищенаведені особи мають право перетинути кордон у випадку надання відповідних документів, що підтверджують їх статус:

2. Стосовно навчання за кордоном

  Довідка з університету, студентський(бажано заірені легалізовані у країні видання) повинні бути переведені на українську з нотаріальним посвідченням цього перекладу(завірити двічі для військомати та прикордонної служби). Наведені вище документи необхідно надати до територіального центру комплектації та соціальної підтримки (військкомат). Після надання цих документів територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (військкомат) видає довідку про відстрочку(з дозволом на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем приписки) та ставить штамп у військово-обліковому документі. У Вашому випадку, необхідно пройти медичну комісію та отримати військовий квиток або тимчасове посвіщення(оскільки приписне свідоцтво дійсне до 27 років). 

На практиці при наявності цих документів реально отримати відстрочки та люди вже виїхали за кордон на підставі вищенаведених документів.

Таким чином, у Вас не буде проблем у перетині кордону при надані наступних документів: закордоний паспорт, довідка про відстрочку, штамп про відстрочку у військово-обліковому документі, документи, що підтверджують навчання у ВНЗ за кордоном.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram