Посвідчення про відстрочку від мобілізації

Доброго дня, шановне товариство. Підкажіть, будь ласка, яка державна структура видає витяги з Наказу № 194 про відстрочку від мобілізації (бронь). Чи потрібно звертатися до територальних призовних пунктів для постановки на спецільний облік? Чи цей процес проходить автоматично. Якщо підприємство, що включило особу в пропозиції до броні розташоване в Києві, а місце військового облік - за місцем рестрації (інше місто України), то до якого віськомату звертатися жа отримання посвідчення про відстрочку? Чи супроводжує ваше агенство процеси отримання посвідчення. Дякую.

26.04.2022 12:27 5762

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Порядок бронювання військовозобов’язаних встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

Відповідно до пункту 3 Постанови Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

Згідно до пункту 5 Постанови з метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

Тобто, підтвердженням факту бронювання є витяг з Наказу Міністерства економіки, його Вам має видати орган державної влади або інший державний орган через який здійснювалось бронювання.

Відповідно до пункту 6 Постанови Міністерство оборони організовує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення в одноденний строк до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки витягів з наказів Міністерства економіки.

Тобто, інформація щодо бронювання військовозобов’язаних автоматично має доводитись до військкоматів через Генеральний штаб, які мають обліковувати заброньованих осіб на спеціальному обліку.

Відповідно до частини другої статті 35 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» на спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані, заброньовані за центральними та місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

Законодавство не містить точної вказівки на військкомат, який має видати Вам посвідчення про відстрочку.

У формі щодо бронювання містяться поля у яких зазначається військкомат за місцезнаходженням підприємства та військкомати кожного із тих, хто підлягає бронюванню.

На мою думку, посвідчення про відстрочку має видати військкомат до якого Ви приписані, оскільки він здійснює Ваш облік як військовозобов’язаного.

Водночас, Ви можете спробувати звернутись також і до військкомату за місцем знаходження підприємства (якщо Вам туди ближче), а у разі отримання відмови – до військкомату за місцем приписки.

 

За наявності додаткових питань або уточнень звертайтесь.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram