стосовно відсрочки за доглядом хворої мами

добрий день,
цікавить чи можливо отримати відсрочку за доглядом хворої мами, якщо будуть всі заключення комісій і тд, а саме питання чи не впливає сімейний статус (якщо я одружений) і оформляю догляд за своєю мамою, чи не зможуть відмовити в тцк посилаючись, що в мене ж є дружина, яка типу також може доглядати за моєю мамою?
16.05.2024 09:15 288

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 559
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

цікавить чи можливо отримати відсрочку за доглядом хворої мами ... - Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text):

"8. У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

11) статтю 23 викласти в такій редакції:

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

Як бачите, пункт 9 не встановлює вимоги щодо відсутності інших працездатних членів сім'ї у власних матері/батька. Така вимога застосовується лише у разі здійснення постійного догляду за батьком/матір'ю дружини. Наявність дружини ніяк не впливає на відстрочку, так як ваша дружина не зобов'язна доглядати вашу матір.

Отже, наразі потрібно отримувати відповідний висновок ЛКК (№ 080-4/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text АБО № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text). Після цього - звертатися в УСЗН для оформлення постійного догляду на непрофесійній основі за мамою (більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Thttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19)

Якщо не вдасться оформити догляд, то потрібно хоча б отримати акт встановлення факту здійснення догляду.

Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Для отримання/оформлення відстрочки за пунктом 9 будуть потрібні наступні документи: письмова заява на відстрочку; ваші паспорт, свідоцтво про народження та військово-обліковий документ; паспорт матері; висновок ЛКК, в якому вказано про потребу матері в постійному догляді; рішення УСЗН про призначення компенсації за здійснення постійного догляду на непрофесійній основі + відповідна довідка про її отримання АБО акт встановлення факту здійснення догляду.

Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога. Моя пошта - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram