Продовження відпустки ВЛК

Доброго ранку, допоможіть будьласка. Я зараз відбуваю відпустку за станом здоров`я ВЛК 30 днів після поранення. Читав що відпустку таку можуть продовжити ще на 30-60 днів за показаннями. Питання - 1 .до кого мені звертатися щоб її продовжити, 2. я так розумію треба направлення на влк десь узяти, у кого його взяти? У військкоматі можливо? 3. Чи я можу зараз (днів 10 залишилось) сходити його продовжити чи тільки після закінчення? Мій підрозділ просто весь у зоні дій, і меня подзвонять тільки в день закінчення відпустки, і незрозуміло дуже як це робити.

27.04.2022 12:57 5206

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 3 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

Доброго дня.

Відповідно до пункту 11 статті 10 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»  у зв'язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.

Згідно пункту 19 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

Відповідно  до 6.35. глави 6 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженого Наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402, у воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

А ні Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а ні Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України не передбачає строків звернення у ВЛК для продовження відпустки за станом здоров'я. Однак, якщо враховувати, що іде мова про «продовження» відпустки, слід звертатись у ВЛК до закінчення вже наданої відпустки.

ВЛК працює при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Згідно пункту 3.1. даного Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

Тому для проходження ВЛК слід отримати направлення військового комісара.

Для можливості задати додаткові запитання, чи отримати будь-яку індивідуальну консультацію, надаю вам свої контактні дані: +380673428213 (viber, telegram), або +380992635636. Також прошу вас поставити відгук за надану мною консультацію. Дякую.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram