Звільнення з лав ЗСУ інваліда 3 групи

Я інвалід 3 групи з 2018 року по цукровому діабету 24.02.22 призван до ЗСУ як резерв 1 черги .На час призову мені не вистачало місяця до 60 років.Зараз знаходжуся в госпіталі із своєю хворобою та супутники хворобами. Які потрібні документи та де їх отримати для звільнення із виключенням із списку військової частини після прокидання госпіталю.Зараз маю повні 60 років та закон 7140-1.

27.04.2022 16:24 6276

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви не підлягаєте мобілізації наразі у зв'язку із інвалідністю та маєте бути виключені із обліку за віком (якщо Вам зараз виповнилося вже 60 років). 

Для виключення з обліку за станом здоров'я  Вам не потрібно навіть  проходити  ВЛК (медкомісію), адже Ви  за віком  підлягаєте виключенню (якщо Ви не військовослужбовець вищого  офіцерського складу); є особою з інвалідністю - та  не підлгаєте призову. 

Згідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). 

Згідно до ст. 22 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" граничний вік перебування на військовій службі встановлюється для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб:рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу - до 60 років.

Згідно до ч. 6 ст. 37  ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;досягли граничного віку перебування в запасі.

Таким чином, Вам необхідно звернутися до  ЦК СП  (військомату) з висновком МСЕК який встановлює інвалідність ( або пенсійним посвідченням), паспортом та з заявою про виключення з військового обліку. Вас мають виключити навіть без проходження ВЛК (медкомісії).  Адже перебувати за обліком в військоматі понад гранічний вік Ви можете тільки за власним бажанням (згідно до ч. 6 ст. 22 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу") та мобілізувати Вас можуть тільки за Вашою (письмовою) згодою, адже Ви особа з інвалідністю.  

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram