Чи правомірно вчинив військкомат?

Я приїхав зі сходу країни на захід, сам пішов ставати на облік і мене поклали на обстеження у дві різні лікарні за різними моїми проблемами. Після обстеження я отримав наступні діагнози:
Кардіологія: Гіпертонічна хвороба I ст., 2 ст. Стійка синусова тахікардія. Транзиторний феномен CLC. Помірний кардіоваскулярний ризик. Пролапс мітрального клапана I ст. з регургітацією (+). Серцева недостатність I ст, I ФК(NYHA). Фонова ангіопатія сітківки обох очей.
Неврологія: Вегетативна дисфункція з цефалгічними, вестибулярними парадоксизмами. Хронічна цервікалгія в ст. ремісії вертеброгенного генезу.

Мені 27 років, військову службу не проходив, військового квитка не маю (тільки приписне) бо постійно, кожні пів року проходив обстеження та лікування за місцем проживання від військкомату і мені давали тільки відстрочки.

На основі всього вищесказаного військкомат написав мені наступні статті: 38В, 39В, 23В, 17В, 83Б, 64В. І його рішення: Придатний до військової служби.

Чи все правильно вони прийняли? Бо у мирний час мене постійно лікували багато років, а наскільки я розумію, ще у мирний час мене повинні були звільнити від проходження військової служби і зробити обмежено придатним у військовий час (через гіп. хворобу і СНI).

28.04.2022 15:16 12230

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

1. По статті 38 "В" .

Згідно до пояснень до цієї статті розкладу хвороб, пункт "в" застосовується при серцевої недостатності І ступеня , пролапс мітрального або інших клапанів серця, міокардіофіброз, що супроводжуються порушеннями ритму та провідності або СН I стадії, або без таких з регургітацією 2 ступеня.

 Критерії ступенів регургітації: I - до 2 см, II - 2-4 см, III - більше 4 см.

По цій статті до Вас корректно застосований пункт "в" статті 38 розкладу хвороб. 

2. По статті 39 "В".

Із пояснень до статті:

До пункту "в" належить гіпертонічна хвороба I стадії з підвищеними показниками артеріального тиску (у спокої: систолічного - 140 мм рт.ст. та вище, діастолічного - 90 мм рт.ст. та вище). При І стадії об'єктивні ознаки органічних ушкоджень органів-мішеней та асоційовані клінічні стани відсутні.

По цій статті до Вас корректно застосований пункт "в" статті 39 розкладу хвороб.

3. По статті 83 "б"

Із пояснень до статті:

"До пункту "б" належать стійкі помірно виражені вегетосудинні розлади з пароксизмальними порушеннями у вигляді симпато-адреналових кризів (1 - 2 на тиждень) та панічних атак, а також нейроциркуляторна дистонія будь-якого типу з помірно вираженими проявами, у тому числі минущими поодинокими порушеннями ритму серця та провідності, що не потребують повторної госпіталізації і не знижують працездатності"

Сама стаття передбачає тільки 2 пункти:

Стаття 83

Включено: вегетосудинна та нейроциркуляторна дистонія, встановлені в умовах стаціонару, що проявляються характерними синдромами вегетосудинних розладів G90, F45

а) стійкі значно виражені вегетосудинні розлади, які проявляються у вигляді симпатоадреналових кризів або синкопальних станів, або поодинокими минущими порушеннями ритму серця (провідності)

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

б) стійкі помірно виражені вегетосудинні розлади без вказаних у пункті "а" проявів

Придатні

Придатні

Придатні

Навіть у  разі застосування пункту  "а" статті  Ваш висновок  ВЛК принципово би не відрізнявся.

За цими статтями в воєнний час лікарі обгрунтовано визнали Вас придатним до служби ( в мирний час висновок був би іншим). 

Пояснення до статей можете додатково передивитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523  (додаток 2 Положення про ВЛК).

Але, по ст. 64 "в" (пов'язані із хворобами  кістково-м'язової системи і сполучної тканини ) та 17 "в"  мені треба більше інформації про ступень (стадії) перебігу Вашої хвороби, можливо є медичні висновки сторонніх лікарів. Особливо мене цікавить діагноз по ст.64 розкладу хвороб, тут є питання, тому прошу звернутися до мене на ел пошту marina.bekalo@gmail.com

 З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram