Виїзд за кордон. Комісія ВЛК

Доброго дня. Потребую вашої консультації. Я чоловік 1976 р.н. Вісім років тому я був виключений з військового обліку Конотопським ОМВК, про що є запис у військовому квитку від 16 вересня 2014 року: "Виключений з обліку… за станом здоров`я ст.37 п. 6 п.п.3) ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу”. Однак коли я три тижні тому спробував перетнути кордон з Угорщиною, то мене "зняв" з автобусу представник військкомату. Мотивувавши, тим що для перетину кордону потрібна ще і довідка від військкомату про те що я не підлягаю призову. Таку довідку мені видали тільки у військкоматі міста Конотоп Сумської обл. який і виключав мене зі списків. В довідці прописано “Являється не військовозобов`язаний та не підлягає призову на військову службу по мобілізації відповідно Указу Президента України від 24.04.2022 №69/2022 “Про загальну мобілізацію” в зв`язку з тим, що визнаний військово-лікарською комісією Конотопського РТЦК та СП Сумської області непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку (стаття 78 “а”, графа III ТДВ “Б” наказу МОЗ від 14.08.2008 №402).
Але при наступній спробі перетину кордону вже прикордонники зупинили мене. Тепер вони для проїзду вимагали висновок ВЛК. Один раз навіть сказали, що його дата має бути не пізніше ніж від початку війни. На моє прохання надати мені хоч якесь пояснення чи вимоги у правовому вигляді для військкомату (тому що вважають неможливим відправити мене на ВЛК) - мені дали лише стандартну відписку.
З приводу військкоматів. Я лейтенант запасу після військової кафедри, але виключений зі списків. За цей місяць я був у трьох військкоматах особисто, і ще у два дзвонив. У всіх кажуть що повністю виключеного зі списків офіцера вони ніяк не можуть взяти навіть на тимчасовий облік. А без цього неможливо проведення ВЛК.
Сам з Києва. В даний час із сім`єю перебуваю у м. Самборі Львівської обл. Ніяких старих документів ВЛК я віднайти не можу. Мені здається, я їх навіть не забрав із військкомату вісім років тому, задовольнився записом у військовому квитку. Але я і справді маю чисельні переломи нижніх кінцівок, внаслідок яких не всі суглоби ніг працюють. В коліні стоїть металева пластина. Тобто військовим я і даром не здався. Та і саме виключення зі списків - наслідок того що я у 2014 намагався піти добровольцем.

29.04.2022 10:34 1871

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1920
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Дійсно, виключені із обліку за пунктами статтей розкладу хвороб, які передбачають непридатність до служби в воєний час не підлягають постановці на облік, а тому військомат немає підстав направити Вас на ВЛК. Більш того, той хто був визнаний непридатним до служби та був виключений з обліку не підлягають переогляду медкомісією. Відмова прикордонників пропустити Вас через кордон абсолютно безпідставна, якщо у Вас є наявні документи та вони складені корректно.  

Якщо Ви мені скинете фото квитка та довідки з військомата, я перегляну щоб бути впевненою що дійсно в Ваших документах все нормально. Щодо дати ВЛК теж не зрозуміло, адже  Ви проходили ВЛК до початку  війни. Та  дата ні на що не впливає, адже Ви були виключені із обліку взагалі та не підлягаєте призову під час мобілізації. 

Щодо того,що робити далі, могу запропонувати або пробувати перетнути кордон в інших пунктах перетину ще раз та доводити свою правову підставу для перетину (краще б було поїхати в пункт перетину з юристом), або оскаржувати відмову до Адміністрації прикордонної служби (якщо Вам дали письмову відмову).

Таким чином, прошу звернутися до мене на ел пошту marina.bekalo@gmail.com та надати фото документів для перегляду, може там дійсно не все  в порядку

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram