ФОП 3-гр 5% чи можна відтермінувати сплату ЄП Iкв 2022 до кінця війни якщо вже подав декларацію за Iкв 2022 ?

Я ФОП 3 група 5% (з 1.04 перейшов на 2%)
За I квартал 2022 вже подав декларацію.

Питання?
1. Чи можна сплатити ЄП за I квартал 2022 пізніше 20.05.2022, наприклад після кінця військового стану, якщо вже подав декларацію?
2. Тепер, коли я вже перейшов на 2%, подавати декларацію і сплачувати податки треба щомісячно, так?
3. Чи можна подати декларацію і сплатити ЄП за місяці починаючи з квітня після закінчення військового стану?
4. Чи звільнено мене від сплати ЄСВ на період воєнного стану ? Якщо ні, чи можу я відтермінувати сплату ЄСВ також?
5. Чи обовьязкова умова що відтермінувати сплату податків можна тільки якщо не маєш можливості їх сплатити?

Законопроект 7125
"69.9. Для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
"69.1. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Законопроект 7121
1) "фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи подають податкові, облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та (або) в електронній формі, через 90 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи;
2) в період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення, не застосовується адміністративна та (або) кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та (або) документів, визначених пунктом 1 цього Закону, до фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб;"

04.05.2022 21:25 1160

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1852
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. 7121 та 7125 - це законопроекти. На їх основі прийняті закони 2115 та 2118.

07.03.2022 року в газеті "Голос України" опубліковано обидва закони - 2115-ІХ та 2118-ІХ, тобто вони почали діяти, і зміни вже внесені в Податковий кодекс.

У відповідності до Закону № 2115, ФОПи подають  облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та (або) в електронній формі, через 90 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи. 

В період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення, не застосовується  відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності.

Особи, які не мають фізичної можливості протягом строку, визначеного цим Законом, подати звітність чи документи, у зв’язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, звільняються від  відповідальності та подають звітність чи документи не пізніше 30 календарних днів з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.

У відповідності до Закону № 2118, передбачено звільнення від відповідальності платників у разі неможливості виконання своїх обовʼязків. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, платники податків звільняються від  відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Таким чином, Законом встановлено відтермінування лише для подання звітності, але не для сплати податків. В той же час, Закон 2118 пердбачає можливість сплати податків поза межами визначених строків, але потрібно довести, що Ви не могли вчасно провести оплату.

Для 3 групи ФОП на єдиному податку, граничний строк сплати ЄП - 10 днів після закінчення граничного строку подання декларації. 

2. Податковим (звітним) періодом для ФОП 3 групи, що сплачують єдиний податок2%, є квартал. Тобто декларація, як і раніше, подається щоквартально. В декларації доходи зазначаються помісячно. А от сплата єдиного податку проводиться щомісячно, авансовими внесками за підсумками попереднього календарного місяця.

3. Подати звітність - можна поза межами встановлених строків. Сплачувати ЄСВ - можна поза межами встановлених строків. Сплачувати ЄП пізніше визначених строків - можна, якщо відсутня можливість для своєчасної оплати.

4. Від сплати ЄСВ звільняються особи, що проводять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства. Вас не звільнено від сплати ЄСВ. Але Ви можете не платити ЄСВ за своїх найманих робітників, , призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Протягом періоду дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення штрафи та пеня за порушення у зв’язку зі сплатою ЄСВ – не застосовуються. За порушення податкового законодавства пеня не нараховується, а нарахована підлягає анулюванню, якщо порушення було внаслідок введення воєнного, надзвичайного стану. 

5. Не тоді, коли "не маєш можливості сплатити", а тоді, коли неможливо виконати свої обов'язки. Тобто відсутня можливість для вчасної оплати. Ви знаходитесь на окупованій території, або в зоні бойових дій, або ваш бізнес пов'язаний територіально з зоною бойових дій тощо. Не можна "просто так" неплатити вчасно ЄП. Тобто, наприклад: сплата податків за кіоск з шаурмою в Харкові, і за такий самий кіоск в Чернівцях - це зовсім різні речі. Не у всіх регіонах війна заважає сплачувати єдиний податок.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram