Проходження ВЛК

Доброго дня.
Підкажіть, яким чином правильно проходити ВЛК? Які рекомендації існують? Які я маю права і що можу вимагати під час проходження?
Читаючи досвід інших людей (в тому числі на даному сайті), які проходили ВЛК - 10 хв, конвейєр, навіть тиск не міряють, і у висновку "придатний".

Конкретно маю наступний діагноз від лікаря (регулярно перевіряю зір у різних клініках):
Короткозорість високого ступеню, ПДС обох очей. На периферії сітківки дегенеративні зміни, дрібні вогнища з вікладанням пігменту.

Я хочу, щоб мене реально повністю перевірили, а не "тяп-ляп"))

Що мені може світить при моєму дігнозі? Раніше був отриманий білий квиток за статтею 30-в
Дякую

05.05.2022 17:04 2111

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
98 відгуків (98 +) (0 -)
Консультацій: 250
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до п. 3.2 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (Наказ Міноборони України від 14.08.2008р. № 402) кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за наявності медичних показань і лікарями інших спеціальностей.

Отже, не дивлячись на дійсні факти існування так званого конвеєру у військоматах, Ви повинні чітко розуміти, що маєте право бути оглянутим кожним із зазначених фахівців. Треба бути готовим відстоювати свої права, не звертати увагу на зауваження типу «багато вас таких», «всі хворі, а хто до армії пійде» та таке інше. Військова служба  є конституційним обов’язком кожного громадянина України але такий обов’язок повинен виконуватись якісно, тобто придатними для цього особами. Саме для відбору таких осіб й функціонує військово-лікарська комісія.

Раджу Вам зараз звернутись до лікаря, у якого ви зазвичай проходити обстеження, та оновити всі дані, щодо стану свого здоров’я, а особливо зору.

Зверніть увагу, що наразі короткозорість передбачена статтею 30 Розкладу хвороб. При цьому ступень придатності/непридатності до військової служби визначається за наступними критеріями:

Для пункту а), (що передбачає непридатність до військової служби із зняттям з обліку), необхідні наступні характеристики: короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр.

Для пункту б), (непридатність або обмежена придатність під час воєнного стану наразі визначається індивідуально), короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр

Для пункту в), (придатність або обмежена придатність під час воєнного стану наразі визначається індивідуально) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 6,0 дптр і до 8,0 дптр

Показники короткозорості менше 6,0 дптр визначають придатність до військової служби.

Таким чином, необхідно отримати висновок цивільного лікаря про наявність короткозорості з певною кількістю діоптрій в одному з меридіанів. Важливо, щоб висновок лікаря був сформульований у точній відповідності з формулюванням статті 30 Розкладу хвороб.

Пігментна дегенерація сітківки наразі відноситься до статті 26 Розкладу хвороб. При цьому, відповідно до Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб, дане захворювання класифікується за пунктом а), (що передбачає непридатність до військової служби із зняттям з обліку), за умови поєднання з порушенням темнової адаптації (гемералопією), яка повинна бути підтверджена виконанням годинної адаптометрії з використанням контрольних методів дослідження сутінкового зору.

Якщо лікар, у якого Ви зазвичай обстежуєтесь, зможе діагностувати наявність само такого поєднання захворювань, то Ви будете мати великий шанс довести члену військово-лікарської комісії – окулісту необхідність зазначити у своєму висновку відповідні статті пункти Розкладу хвороб, які у своєму поєднанні  унеможливлюють призов на військову службу або визначають Вас обмежено придатним з можливістю призову в так звану «четверту хвилю» мобілізації.

Під час проходження військово-лікарської комісії одразу надайте висновки та результати досліджень цивільних лікарів. За таких обставин члени ВЛК не зможуть пропустити Вас так званим конвеєром.

Пам’ятайте, що відповідно до п. 3.11  Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Тобто, в разі наявності будь-яких сумнівів у військових лікарів, щодо Ващого діагнозу вимагайте направлення Вас до лікувально-профілактичного закладу МОЗ України, тобто до цивільних лікарів.

Також, в будь-якому випадку відповідно до п. 3.8 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд. Тобто, Вам повинні надати примірник постанови.

Постанова ВЛК може бути оскаржена у Центральної ВЛК (01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16) або у судовому порядку

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер). Також можу надіслати текст нормативних актів (Розкладу хвороб) на електронну пошту.

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram