Звільнення, надання відпусток та оздоровчих під час воєнного стану для педагогічних і науково-педагогічних працівників

24 березня 2022 року набув чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Яким внесено деякі зміни у трудові відносини у період воєнного стану, зокрема, щодо звільнення та надання відпусток для працівників.

06.05.2022 15:44 4417

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Щодо звільнення та відпустки.

24 березня 2022 року набув чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року.

Відповідно у ч. 1 ст. 1 Закону - закон визначає особливості трудових відносини: працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності; осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами. Отже, норми даного Закону мають виконувати усі роботодавці, в тому числі: бюджетні установи; державні та комунальні підприємства; медичні КНП; підприємства комерційної сфери; фізособи-підприємці.

Згідно з ч. 3 ст. 12 зазначеного Закону, протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки».

Отже, під час дії воєнного стану працівник може брати відпустку без збереження заробітної плати (за свій рахунок) без обмежень щодо максимальної тривалості такої відпустки.

Однак, ч.1 ст.5 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено право роботодавця звільнити працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності та перебування у відпустці.

Щодо оздоровчих.

Держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки. Це визначено частиною 1 статті 57 Закону України «Про освіту» та пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту».

Відповідно до ч.3 ст.1 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Даним законом не було внесено змін, щодо порядку обчислення та нарахування оздоровчих.

Станом на 06.05.2022 р. немає законодавчої заборони щодо виплати матеріальної допомоги на оздоровлення під час воєнного стану. Ч.1 ст.57 ЗУ ««Про освіту» на сьогоднішній день діє і не скасована. Відповідно педагогічні і науково-педагогічні працівники мають право на отримання оздоровчих.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram