Перетин кордону студенту іноземного ВУЗу

Дякую за допомогу, пані Марино

Ще одне питання. Племінник студент університету в Польщі. Що потрібно для  перетину кордону. Нам казали що для цього потрібно йти в військомат та отримати відстрочку. Чи є ризики що  хлопця мобілізують?

10.05.2022 21:18 3809

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Вашого племінника не мобілізують, адже в нього є право на відстрочку згідно з ч. 2 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Для перетину кордону в пункті перетину просять документи про  отриману  відстрочку з військомату (з територіального центру комплектування та соціальної підтримки) де племінник перебуває на військовому обліку. 

Така вимога  також викладена в Листі в Адміністрації Прикордонної служби України №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р., згідно до якого,  обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб: Здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). Підтверджуючими документами можуть бути: довідки про відстрочку, видані військкоматами про тимчасову непридатність (від 1 до 6 місяців) до військової служби.

Цікаво те, що  коли вони цей Лист готували, вони не врахували,що військомат видає відстрочку не на підставі тимчасової непридатності (адже це стосується стану здоров'я), а у зв'язку із навчанням в закладі вищої освіти. Згідно до ч.2 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

При цьому, згідно до пп. 2-6 Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. N 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», згідно до якого,   у разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб, зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил, також мають інші  військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову  службу  під  час  мобілізації.  Ця  норма  не поширюється на осіб,  визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію".

З позицією Адміністрації прикордонної служби (стосовно отримання додаткового документу-а саме посвідчення/довідки про  відстрочку з військомату) неможливо погодитися, адже згідно з вище вказаним пунктом Постанови КМУ № 57 зазначено, право  на  перетин державного кордону, крім осіб... також мають інші  військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову  службу  під  час  мобілізаці, окрім тих що зазначені в абз.2-8 частини 3 ст. 23 Закону.

А Ваша підстава передбачена в абзц. 1 частини 2 ст. 23 Закону. Тобто, Ви маєте право перетину без отримання відстрочки від військомату. Але, на жаль, наші прикордонники не вміють  (або не хочуть) читати нормативно-правові акти, вони керуються роз'ясненнями Адміністрації прикордонної служби. 

Так, згідно до роз'яснень, що опубліковані на офіційних  сторінках Адміністрації (див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ ), Ви маєте пред'явити в пункті перетину наступні документи:

 - студентський квиток або студентська віза;

-  перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Таким чином, Вам необіхно звернутися із заявою до військомату з проханням надати Вам відстрочку, до заяви додати документи що підтверджують навчання з перекладом на українську мову, посвідчений нотаріально: довідка (лист підтвердження) із закладу, студентська Віза, студентский квиток, засвідчення про продовження навчання, якщо є контракт (не буде зайвим), та кожна сторінка документу має бути з перекладом на українську мову та нотаріально посвідчена. Документи маєте зробити в 2-ї екземплярах, один піде в військомат, другий комплект Вам буде потібний на кордоні.

Якщо є бажання в пункті перетину кордону доводити Ваше право на перетин без відстрочки, то  можете пробувати, якщо ні - звертайтеся  до військомату з заявою про  отримання відстрочки.

Також можу скинути зразок заяви до військомату на отримання відстрочки на Вашу ел адресу. Та Лист Адміністрації Прикордонної служби. 

У разі виникнення також додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram