Пересечение границы при сопровождении инвалида

Здравствуйте. Могу ли я пересечь границу (выезд из Украины) с отцом-инвалидом 1 группы, которого я сопровождаю? Какие документы кроме подтверждения родства и заключения МСЕК нужны? Могут ли мне отказать, если у меня нет справки из военкомата?
Мужчина 33года, на учёте в военкомате никогда не был, повесток не получал.

10.05.2022 23:01 1280

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1602
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора.

Відповідно до п. 2-1 Правил перетинання державного кордону затверджених Постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року (зі змінами) У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або
обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).
Таким чином для перетину державного кордону інвалідом І у супроводі повнолітнього сина необхідно надати в пункті пропуску перетину державного кордону наступні документи:
1. Паспорти;
2. Довідку до акту огляду МСЕК про встановлення І групи інвалідності або посвідчення про отримання пенсії/соціальної допомоги з зазначенням відповідного статусу інваліда І групи.
3. Свідоцтво про народження (для підтвердження того що ви син особи яку супроводжуєте).
Актуальне роз'яснення ДПС за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/
Інші документи, посилаючись на внутрішні листи чи розпорядження, Державна прикордонна служба вимагати не має права. Вказаний вище перелік є повним для перетину кордону на вказаній в запиті підставі. 
Бажаю успіху.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram