Можно ли выехать за границу во время военного положения после операции

Здравствуйте. Недавно делал операцию на кистевом суставе. По показаниям период восстановления до активных физических нагрузок 6 месяцев. Могу ли я выехать за границу во время военного положения? и если да то какой порядок действий?

10.05.2022 23:23 2257

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
741 відгук (740 +) (1 -)
Консультацій: 1929
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрый день.

Да, можете выехать за границу. Но для этого сначала нужно пройти ВЛК. 

Если Вы недавно перенесли операцию, то Вам  результате ВЛК (медкомиссии) должны присвоить ст. 65 расписания болезней, утвержденный Положением о ВЛК: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 65

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м'язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

По этой статье Вам должны дать временную непригодность с отсрочкой до 6 месяцев в порядке ч. 1  ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію": не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). 

Что дает Вам право на пересечение границы согласно п. 2-6 Правил пересечения границы (см. по ссылке) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#top  :  2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Для того, чтобы свое право на пересечение границы подтвердить в пункте пропуска, Вы должны сначала пройти ВЛК (медкомиссию) по направлению военкомата (сейчас он называется територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) в котором вы пребываете на воинском учете. Вам дадут обходной лист со списком врачей - офтальмолог, лор, кардиолог, хирург и т.д. И каждый должен будет поставить свое заключение о Вашей годности/непригодности. Врачу хирургу принесете Ваши медицинские заключения (выписки), подтверждающие оперативное лечение. Хирург Вам присвоит ст. 65 расписания болезней, а глава ВЛК вынесет окончательное заключение о временной непригодности.Заключение ВЛК идет в Ваше личное дело в военкомате, а Вам выдают справку о временной непригодности  с отсрочкой, что станет основанием для пересечения границы.

Если у Вас остались дополнительные вопросы, обращайтесь marina.bekalo@gmail.com

С уважением,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram