Відстрочка і виїзд за кордон на навчання

Я поступив на навчання в Польщу, на осінній семестр. Є квитанція про оплату, довідка про зарахування на денну форму, контракт, запрошення на курси польської в серпні. Однак немає студентського квитка і у ВНЗ кажуть, що буде він лише восени, коли почнеться навчання. Чи можу я отримати відстрочку на підставі наявних документів? Чи може військкомат відмовити у наданні відстрочки на підставі того, що навчання ще не почалось? І в подальшому видати мені повістку на мед. комісію. Зараз я виїхав з зони бойових дій і в жодному військкоматі на обліку не стою, окрім Луганського. Знаючи особливості роботи центрів комплектування на заході України, побоююсь туди йти.
І чи можливо без студентського квитка в подальшому перетнути кордон?

14.05.2022 00:24 7183

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
706 відгуків (705 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

На сьогоднішний день, у Вас остатньо документів на підтвердження підстав для звільнення від призову під час мобілізації та перетину кордону.

Щодо виїду за кордон за підставою здобуття вищої освіти в іноземному закладі освіти.

Для перетину кордону в пункті перетину просять документи про  отриману  відстрочку з військомату (з територіального центру комплектування та соціальної підтримки) де Ви  перебуває на військовому обліку.  Але тут  можна спорити. 

Вимога про пред'явлення документів про відстрочку  викладена в Листі в Адміністрації Прикордонної служби України №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р., згідно до якого,  обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб: Здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). Підтверджуючими документами можуть бути: довідки про відстрочку.

Але, якщо вчитатись в норми законодавства, то таку відстрочку закон не вимагає:

Так, згідно до ч.2 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

При цьому, згідно до пп. 2-6 Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. N 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», згідно до якого,   у разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб, зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил, також мають інші  військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову  службу  під  час  мобілізації.  Ця  норма  не поширюється на осіб,  визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію".

З вимогою Адміністрації прикордонної служби (стосовно отримання додаткового документу-а саме посвідчення/довідки про  відстрочку з військомату) можна не погодитися, адже згідно з вище вказаним пунктом Постанови КМУ № 57 зазначено, право  на  перетин державного кордону,  також мають інші  військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову  службу  під  час  мобілізаці, окрім тих що зазначені в абз.2-8 частини 3 ст. 23 Закону.

А Ваша підстава передбачена в абзц. 1 частини 2 ст. 23 Закону. Тобто, Ви маєте право перетину без отримання відстрочки від військомату. Але, на жаль, наші прикордонники не вміють  (або не хочуть) читати нормативно-правові акти, вони керуються роз'ясненнями Адміністрації прикордонної служби. 

Так, згідно до роз'яснень, що опубліковані на офіційних  сторінках Адміністрації (див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ ), Ви маєте пред'явити в пункті перетину наступні документи:

 - студентський квиток або студентська віза;

-  перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Таким чином,  за вимогами Адміністрації прикордонної служби, Вам необіхно звернутися із заявою до військомату з проханням надати Вам відстрочку ( за місцем проживаня стати на облік), до заяви додати документи що підтверджують навчання з перекладом на українську мову, посвідчений нотаріально: довідка  із закладу про зарахування на денну форму навчання, контракт, квитанція про оплату за навчання, та  запрошення  на курси.  Кожна сторінка документу має бути з перекладом на українську мову та нотаріально посвідчена. Документи маєте зробити в 2-ї екземплярах, один піде в військомат, другий комплект Вам буде потібний на кордоні. В документах про навчання обов'язково має бути зазначена форма навчання: денна або дуальна. Щодо студентського квитка/візи та початку навчання, то в військоматі юридично немає підстав Вам відповити у наданні відстроки.Адже вичепрнего переліку документів які Ви маєте надати в військомат не затвердженно. Щодо того переліку що вимагає Адміністрація прикордонної служби, то її роз'яснення не є нормативно-правовим актом або законом. 

В результі розгляду Вашої заяви про відстрочку разом із документами, що підтверджують навчання в іноземному заклакладі, Вам мають надати посвідчення (або довідку) про відстрочку в військоматі.

Але, якщо є бажання  ( та можливість) в пункті перетину кордону доводити Ваше право на перетин без відстрочки, то  можете пробувати,  якщо ні - звертайтеся  до військомату з заявою про  отримання відстрочки. Вам відмовити немає юридичних підстав. 

Також можу скинути зразок заяви до військомату на отримання відстрочки, Лист Адміністрації Прикордонної служби та зразок посвідчення про відстрочку який видає військомат. 

3. Щодо початку навчального року, то законодаством це питання не врегульоване, тобто, Ви не обмежені у часі перетину якщо Вам надали відстрочку та/або у Вас є всі документи про навчання. Тому, формально (як у військомату) так і в прикордонників не буде підстав відмовити Вам у перетині через те, що навчальний рік починається ( наприклад з вересня). Ви можете їхати на базові мовні курси перед навчанням, жодних проблем, тим більше що у Вас є таке запрошення=)

У разі виникнення додатковим питаннь, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram