Питання щодо роботи ООН

Хто може зібрати засідання Генасамблеї ООН ? І які для цього достатні умови? Чи може Україна зібрати таке засідання в будь-який час, наприклад, якщо виникла якась небезпечна ситуація або для обговорення вже існуючої ситуації?

15.05.2022 13:43 950

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Згідно до ст. 20 Статуту Генеральної асамблеї ООН ( див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_010#Text), генасамблея збирається як на щорічні так і на спеціальні сесії (за вимогою Ради безпеки або більшості членів Організації). 

В Раду безпеки ООН входять постійні члени -країни ( 15 країни) та країни  непостійні члени (Україна в останне  була визнана непостійним членом в 2015 році на 2 роки: https://www.unian.info/politics/1153572-ukraine-elected-non-permanent-member-of-un-security-council.html ) до 2017 року https://www.un.org/securitycouncil/search/country?field_member_state_value=UKR

Згідно правил (процедер) Генасамблеї:  

Скликати засідання Генасаблєї ООН має або Рада безпеки ООН або більшість членів ООН. Якщо більшість членів ООН прийме рішення про скликання засідання, то Генасамблея має провести таке засідання.

За ініциативою Раби безпеки ООН:

-Скликання засідання за ініциативою Ради безпеки ООН здійснюється протягом 15 днів  з дня отримання Генеральним секретарем вимог від Ради Безпеки або від більшості членів Організації Об'єднаних Націй про скликання.

-Надзвичайні спеціальні сесії відповідно до резолюції 377 A (V) Генеральної Асамблеї скликаються протягом двадцяти чотирьох годин

За ініциативою більшості членів ООН:

- Будь-який член Організації Об'єднаних Націй може вимагати у Генерального секретаря скликання спеціальної сесії Генеральної Асамблеї. Генеральний секретар повідомляє негайно інших членів Організації про цю вимогу і запитує їх, чи приєднуються вони до неї. Якщо протягом тридцяти днів, рахуючи з дати повідомлення Генерального секретаря, більшість членів Організації приєднаються до цієї вимоги, то відповідно до правила 8 скликається спеціальна сесія Генеральної Асамблеї.

Див. за посиланням: https://www.un.org/ru/ga/about/garules/1.shtml#Summoningga

повний текст Правил: https://www.un.org/ru/ga/about/garules/a520r17.shtml 

Згідно з правилами, будь-який член ООН може вимагати у Генсека Генасамблії скликання спеціальної сесії.

Україна якщо і не входить до Ради безпеки ООН  як непостійний член (з 2017 року), проте є членом ООН з 24.08.1991р., тому може звернутися до Генереального секретаря Генасамблеї ООН з вимогою (ініциативою) про скликання  сесії ,у разі якщо більшість членів ООН приєднаються до вимоги про скликання, то Генасамблея ОНН має провести спец засідання. 

Підставою для скликання засідання Генасамблеї є ситуації, які могли б загрожувати міжнародному миру та безпеки згідно (зокрема ст. 34, 35) до Статуту Генеральної асамблеї ООН або якщо країна що звернулася з такою ініциативою, є стороною конфлікту або спору що стосується питань міжнародної безпеки. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram