Обмін довідки з військомату на військовий квиток для ВПО

В 1997 році, в допризовному віці, я був визнаний ВЛК непридатним до служби з ВИКЛЮЧЕННЯМ з військового обліку (пункт 2а). Бланків тоді не було, видали довідку. Для виїзду за кордон мені необхідний військовий квиток, але місцевий (не мій) військомат відмовляється це робити без повторного перегляду. Перегляд не має сенсу, тому що зараз об`єктивних ознак хвороби нема (ба більше, як і підчас проходження ВЛК в 1997 році). Комісію я проходив після 6 місячного курсу лікування, висновок був зроблений на підставі наданих мною документів з диспансеру. Зараз архів знаходиться на непідконтрольний території.
З таким діагнозом виключають з обліку пожиттєво, тому що хвороба безсимптомна на початку, гострозаразна та може в будь-який момент повернутись. До того ж, я ніколи не стояв на обліку и НЕ був призовником. Тому мене законним шляхом НЕМОЖЛИВО доправити на переогляд та, тим більше, знову взяти на облік.

Питання: чи існує механізм, за допомогою якого можна примусити воєнкома виконати свій обов`язок та замінити мені довідку на воєнний квиток без переогляду?
В мене є - Довідка, Виписка з історії хвороби, Штамп в паспорті "НЕвійськовозобов`язаний".

16.05.2022 17:31 7636

Консультація виконавця

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
У сервісі: 1 рік
10 відгуків (8 +) (2 -)
Консультацій: 43

Доброго весняного дня, Антон!

 

Буду намагатися подивитися та найти виходи з ситуації комплексно. Можливо відхилюсь від основного напрямку очікуваної відповіді та надам декілька варіантів вирішення проблеми.

 

Варіант 1.

Проаналізуймо діюче законодавство України, котре діяло на момент видачі Вам довідки про військовий облік,  що була видана замість військового квитка. В 1997 році діяло  ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу ( ЗАТВЕРДЖЕНО Указом Президента України  від 25 травня 1994 року N 263/94).

Зазначене положення встановлювало, що :

  1. Військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу (далі  -  військовий  квиток)  є  документом,  що  визначає належність його власника до військової служби,  служби в запасі та військового обов'язку.
  2. Військовий квиток є   єдиним   для військовослужбовців рядового,   сержантського  і  старшинського  складу  Збройних  Сил України,  Національної  гвардії   України,   Прикордонних   військ України,   Служби  безпеки  України,  Цивільної  оборони  України, Управління  державної  охорони   України   та   інших   військових формувань, створених відповідно до законодавства України.
  3. Військові квитки   видають  районні  (міські)  військові комісаріати  під  час  призову  громадян  на   військову   службу, зарахування  їх  до військового навчального закладу,  звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров'я.

 

Так що потрібно розбиратися з причинами невидачі військового квитка. Можливо невидача військового квитка трапилась від бюрократичних порушень з боку органу державної влади, можливо в результаті помилки, можливо були і інші причини.

 

Розберемо варіант порушення, з боку  державного органу військової влади, процедури видачі документу -  військового квитка.  Можливе оскарження в адміністративному або судовому порядку.  Але тут ми зустрінемось з наступним -- що на теперішній час, представник територіального центру комплектування та соціального захисту військовослужбовців  не відмовляється від видачі військового квитка.  І це дійсно так,  вони ж кажуть, що нададуть військовий квиток після проходження військово-лікарської комісії.

 

В даному випадку ми можемо оскаржити дії представника райвійськкомату , що  датовані 1997 роком. 

АЛЕ!

Тут постає питання про перебіг строку позовної давності для даної категорії справ.  З 1997 року по 2022 рік  -- пройшло 25 років. Тобто достатньо значний час, щоб судовий орган міг достатньо ретельно розібратися в питанні винності тієї чи іншої посадової особи органу державної військової влади. Бо багато води утекло. І я вважаю що тут достатньо великий ризик отримати негативне рішення від суду. Тому бачу тут деяку проблему, щодо можливості судового оскарження дій посадової особи райвійськкомату в 1997 року. Ризик отримати негативне судове рішення великий. 

 

Але знов, вважаю достатньо доречним підняти це питання на рівні обласного територіального центру комплектування та соціального забезпечення військовослужбовців,  щоб привернути увагу вищих посадовців до проблеми.  Намагатися і його вирішити для себе особисто. Та запобігти надалі в допущення помилок аналогічного характеру з боку державних посадовців. Тому все ж рекомендую звернутися на обласний рівень з відповідною заявою. І це буде доречним.

 

Варіант 2.

 

1) Намагатися пройти новий огляд ВЛК.

Новий «переогляд» потрібно ретельно підготувати. Зібрати всі документи МЕДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ та документі що стосуються зняття з військового обліку за місцем проживання (реєстрації). При зборі документів раджу застосовувати всі можливі адміністративні процедури передбачені українським законодавством та всі адміністративні можливості , котрі припустимі на тимчасово окупованій території. Якщо з якогось питання військового документообігу зовсім назнаєте куди звернутися, то пораджу починати вирішення питання з надіслання запиту до Міністерства оборони України.

КОНТАКТИ:

Міністерство оборони України

03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6
E-mail: admou@post.mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

У випадку необхідності з цього питання відповім на додаткові питання.

Чим більше документів медичного характеру тим більше поінформованість лікарів – членів ВЛК щодо розвитку та динаміки захворювання і тім точніше та об’єктивніше буде постанова (висновок) ВЛК. 

 

2) Крім того, Вважаю доречним використати можливі, знов виявлені розлади здоров’я. Наприклад , стаття 31 НАКАЗУ Міністра оборони України від 14.08.2008  N 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» каже про розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо) при вирішенні питання щодо придатності або непридатності до військової служби.   

  

3) У випадку непогодження з «новим» висновком ВЛК оскаржити до вищестоящої ВЛК або до суду. Однак в будь якому варіанті для оскарження потрібні аргументи і перш за все медична документація як можливо в повному обсязі.

 

Бажаю вдачі у справах!

===

КРІМ ТОГО, ДЛЯ УНИКАННЯ НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ - ПРОКОНСУЛЬТУЮ З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.

МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ.

ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ

☎ 050 19-359-42,

☎ 067-940-63-00.

 

У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -

rogozin555@ukr.net

(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.

=== 

БУДУ ВДЯЧНИЙ ЗА ВІДГУК НА КОНСУЛЬТАЦІЯ НАПИСАНИЙ ВАМИ НА САЙТІ.

===

З повагою.

Адвокат Сергій РОГОЗІН

https://bit.ly/3wsTZRE

☎ 050 19-359-42

☎ 067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram