Чи можуть мобілізувати якщо має 4 неповнолітніх дітей від 2 шлюбів?

Доброго дня! мій чоловік має 5 дітей від попереднього шлюбу, троє з них неповнолітні, виплачує аліменти. зараз вдруге одружений, маємо дитину до року. зараз ми за кордоном, його ще на початку війни випустили як багатодітного за копіями свідоцтв про народження. наразі плануємо повертатися додому в Київ. питання - чи він підпадає під категорію багатодітного, якщо діти від двох шлюбів? чи його можуть мобілізувати? які документи мають бути при ньому, щоб підтвердити статус багатодітного - чи вистачить свідоцтв в Дії?

17.05.2022 11:24 3552

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1852
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Щоб Вашого чоловіка не мобілізували, йому не обов'язково мати статус багатодітного батька. Все що потрібно - отримати відстрочку від мобілізації. 

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, ключовий термін - це не просто "бути батьком трьох і більше неповнолітніх дітей". Ключовий термін - "на утриманні перебувають троє і більше неповнолітніх дітей".

Що означає що діти перебувають у нього "на утриманні"?

Це означає :

а) діти живуть разом з батьком, в одній сім'ї;

б) батько розлучений, але виплачує аліменти, про що є докази: рішення суду, довідка з Державної виконавчої служби про своєчасну оплату алмінетів;

в) інші документи, завдяки яким можна переконатися, що батько здійснює утримання дітей- фінансує їхні потреби, оплачує оренду квартири, в якій проживає колишня дружиназ дітьми (це як приклад), оплачує вартість літнього відпочинку дітей та інші аналогічні докази;

г) письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні;

д) посвідчення батька багатодітної сім'ї.

Окрім цього, звичайно що потрібні свідоцтва про народження дітей.

Щодо посвідчення батька багатодітної сім'ї: його можна отримати тільки в разі спільного проживання у шлюбі з матір'ю цих своїх дітей. Тобто для Вас такий варіант неможливий - у Вас тільки одна спільна дитина, а інші діти від попереднього шлюбу, і той шлюб вже розірвано. Якщо ваш чоловік не оформив посвідчення багатодітнього батька, ще живучи в попередньому шлюбі, то зараз вже пізно цим займатися.

Отже, пункт д) для Вас не підходить. Залишається по максимуму зібрати документи по пунктам а,б,в,г.

Йдемо далі: коли зберете всі документи, не обов'язково брати їх і нести до військомату. Тим і відрізняється призов на строкову службу від мобілізації, що при оголошенні призову - призовник повинен сам, навіть без повістки, прийти у віськомат. А при оголошенні мобілізації не треба самому нікуди йти. Треба чекати на повістку.

При цьому повістка має бути вручена належним чином, тобто сосбисто в руки, під особистий підпис. Надсилання СМС-повідомленням тескту повістки, надсилання фото повістки в вайбер, дзвінок по телефону, вкидання повістки в поштову скриньку, вручення повістки членам сім'ї або родичам - це все незаконні і неналежні способи вручення. На них не треба реагувати! 

Таким чином, теоретично - можуть намагатися вручити повістку, бо не знають про кількість неповнолітніх дітей. Але навіть якщо вручать повістку на відправку, то все що потрібно зробити - надати працівникам військомату документи, перелік яких я навів в пунктах з "а" до "г". При цьому не обов'язково збирати ВСІ документи - достатньо лише декілька з них, плюс копії свдоцтв про народження.

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram