Чи може обвинувачений, який знаходиться закордоном, взяти участь в засіданні дистанційно з використанням власних технічних засобів в кримінальній справі І як правильно це зробити?

Обвинувачений знаходиться не в Україні. Він хотів би взяти участь в засіданні дистанційно. У нього є Дія. Чи може він взяти участь у кримінальній справі дистанційно, що для цього потрібно зробити (потрібен алгоритм)? Читали новину, що можна через дію.підпис брати участь в засіданнях.

18.05.2022 11:06 1218

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Дійсно на сьогодні судам рекомендовано проводити за можливості судові засідання в режимі відеоконференції за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних. Про це зазначено в Рекомендації Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану, яка опублікована 02.03.2022р. на офіційному сайті РСУ http://rsu.gov.ua/ua/news/usim-sudam-ukraini-rsu-opublikuvala-rekomendacii-sodo-rooti-sudiv-v-umovah-voennogo-stanu

До речі, аналогічні рекомендації судам надавались ще раніше у зв’язку із карантином, зокрема листом ДП «Інформаційні судові системи» від 02.06.2020 року № 2517/3/13-10-20.

Перш за все необхідне подати до суду відповідне клопотання. Кримінально-процесуальний кодекс не містить строків подання такого клопотання, але всі інші процесуальні кодекси містять строк не «не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь», тож раджу дотримуватись саме цього строку, адже суду потрібно встигнути винести відповідну ухвалу.

Подати клопотання можна декількома способами:

  1. Це може зробити адвокат обвинуваченого безпосередньо до суду або поштою
  2. Особисто обвинувачений, який знаходиться закордоном на електронну пошту з використанням цифрового підпису (ДІЯ підпис, електронний підпис сформований в додатку Приват 24»
  3. Роздрукувати клопотання, підписати його, відсканувати та направити на офіційну електронну пошту суду.

В будь-якому випадку, питання подання клопотання слід попередньо узгодити з помічником або секретарем судді в телефонному режимі.

Після цього слід зареєструвати на платформі EasyCon https://easycon.com.ua/ З’ясувати в секретаря судді чи задоволено Ваше клопотання та в день судового засідання зайти на платформу EasyCon та чекати інструкцій секретаря судді або технічного працівника суду щодо підключення до відеоконференції. Під час підключення необхідно буде підтвердити свою особу. Це можливо зробити як за допомого ДІЯ підпис так і за допомогою електронного ключа сформованого в додатку Приват24.

Якщо в надасте мені свою електронну пошту, я надішлю Вам зразок відповідного клопотання.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram