Как потребовать компенсацию за сломанную дверь от соседа, который ее полностью повредил.

Сосед, полностью повредил входную дверь в квартире во время войны. Искал укрытие. Была вызвана полиция и зафиксирован факт повреждения. Сосед признал, что это сделал он и был готов компенсировать ремонт. Предлагает сумму в 100 долларов, этой суммы недостаточно. Данная дверь повреждена настолько, что нужно ее полностью менять. При этом полиция частично признала его действия правомерными.

Какие у меня, как у владельца жилья, есть иструменты, потребовать полную замену двери, которую он уничтожил? На какие статьи можно опереться? Имеется так же переписка с мастером, который говорит, что починить ее невозможно. Дверь погнута и выломаны замки. Фото прилагается.

19.05.2022 13:26 973

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

При цьому частина 4 ст. 1166 Цивільного кодексу України шкода, завдана правомірними діями, відшкодовується у випадках, встановлених цим Кодексом та іншим законом.

В свою чергу, відповідно до ч. 1 ст. 1169 Цивільного кодексу України шкода, завдана особою при здійсненні нею права на самозахист від протиправних посягань, у тому числі у стані необхідної оборони, якщо при цьому не були перевищені її межі, не відшкодовується. 

Таким чином, якщо ваш сусід не вийшов за межі необхідної оборони то він зобов'язаний відшкодувати повну вартість відновлення пошкодженого майна.

Фактами які можуть свідчити в такому випадку про перевищення меж необхідної оборони буде свідчити наявність укриття в будинку де знаходиться квартира, чи в сусідньому будинку, покази свідків про те, що була можливість безпечно переміститись в укриття. Судячи з фото ламав двері він досить довго. Але все залежить від обстановки в якій в чинені протиправні дії.

 В будьякому випадку якщо, він все одно відмовиться відшкодувати вам повну вартість, необхідно буде звертатись. судовому порядку та вже в суді доводити що він при проникненні в житло діяв у стані необхідної оборони та не вийшов за її межі.

Доказами будуть будь-які фактичні дані про обставини що свідчать про можливість діяти інакше ніж шляхом заподіяння шкоди (покази свідків, офіційна інформація від органу місцевого самоврядування про місце розташування укриттів, тощо.)

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram