Припинення військової служби

У людини білий квиток. Відповідно до тимчасового посвідчення, знятий та виключений з військового обліку у вересні 2019.
У березні (під час військових дій у Києві) пішов до терОборони. Написано заяву щодо прийняття до військової частини територальної оборони на період проведення загальної мобілізації. Раніше не служив. Медичну комісію не проходив. Контракт не підписував. Повістки не отримував. Військові Навчання не проходив. Прийшов Як доброволець.
Питання: чи правомірно його прийняли на службу? Які підстави для припинення служби враховуючи вищевикладене та як це зробити ?
Чи мають право направляти його в інше місце разом с частиною?

20.05.2022 10:14 1414

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1)Чи правомірно його прийняли на службу? Чи мають право направляти його в інше місце разом с частиною?

Відповідно до ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:
3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

Стаття 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) дає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі:
«Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, Вас прийняли на військову службу за Вашою згодою, однак військову службу Ви проходите тільки за місцем проживання, тому відправлення Вас до іншої місцевості, не за місцем проживання неможливе та є незаконним.

Питання медичного огляду регулюється розділом ІІ Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара військово-лікарських комісій (далі – ВЛК) військових комісаріатів.

Кожен військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями та лікарями інших спеціальностей.

Військовозобов'язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов'язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних установах.

Перед оглядом військовозобов'язаних проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-приналежність (осіб, які не мають відповідної позначки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам старше 40 років обов'язково проводиться вимірювання внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

До початку огляду ТЦКСП (військовий комісаріат) на всіх військовозобов'язаних отримує дані з психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних установ (на тих, які перебувають на обліку у зазначених диспансерах, закладах – витяг з історії хвороби), осіб дані з органів соціального забезпечення, а також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання. До цього також додається довідка МСЕК, яку військовозобов'язаний має отримати самостійно.

Зазначені документи з відомостями з вищезгаданих диспансерів (закладів), а офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особисті справи військовий комісаріат на початок огляду представляє вивчення у ВЛК.

У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження до лікувально-профілактичного закладу МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилося у військовому лікувальному закладі, огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

Ураховуючи вищенаведене, було порушено порядок прийняття на військову службу, оскільки Ви повинні були проходити ВЛК(медичний огляд) перед прийняттям на військову службу, оскільки до цього Ви були визнані непридатним з виключенням, та прийннятя Вас на службу є спірним, з одного боку Ваша згоду, а з іншого боку відсутність перебування на обліку.

2. Які підстави для припинення служби враховуючи вищевикладене та як це зробити ?

Стосовно звільнення при приходжені служби у територіальній обороні.

Відповідно до ЗУ "Про основи національного споротивлення" облік громадян України, які уклали договір добровольця територіальної оборони, здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати). Генштаб ЗСУ керує теробороною.

Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.


Відповідно до Положення про добровольче формування територіальних громад особа, яка виявила бажання стати членом добровольчого формування, подає заяву на ім'я командира добровольчого формування. У заяві зазначається прізвище та ім'я особи, місце реєстрації та фактичного проживання, інформація про освіту, інформація про місце роботи або вид діяльності, інформація про військово-облікову спеціальність (за наявності), обґрунтування бажання стати членом добровольчого формування.

Контракт добровольця територіальної оборони укладається між командиром добровольчого формування та особою, яка подала заяву про членство у добровольчому формуванні. Такі особи укладають договір добровольця територіальної оборони строком на три роки.

Підставами припинення контракту добровольця територіальної оборони можуть бути:

заява добровольця територіальної оборони про припинення контракту;

У випадку подання письмової заяви членом добровольчого формування з вимогою розірвання контракту добровольця територіальної оборони його повноваження припиняються з моменту прийняття рішення командира добровольчого формування на підставі поданої заяви. Про надходження такої заяви командир добровольчого формування невідкладно інформує командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Припинення контракту добровольця територіальної оборони має наслідком припинення членства в добровольчому формуванні.

Таким чином для звільнення з територіальної оборони за контрактом необхідно надати заяву з вимогою розірвання контракту командира добровольчого формування. 

Однак, зі змісту надісланих документів, Ви проходите службу у лавах ТРО ЗСУ, тому для для звільнення передбачений наступний порядок.

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), військовослужбовці, які проходять військову службу на заклик під час мобілізації, на особливий період, військову службу на заклик осіб з числа резервістів у особливий період, звільняються з військової служби за:

2) під час воєнного стану:

а) за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров'я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання. 

г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

  • у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • у зв'язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі. нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, вимагає трансплантації органу, вимагає паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державна політика у сфері охорони здоров'я , але якою не встановлена ​​інвалідність;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (дружиною), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;
  • у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я, вимагає постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • військовослужбовці-жінки – у зв'язку із вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обидва з яких проходять військову службу та мають дитину (дітей) у віці до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

У Вашому випадку наявна підстава для звільнення - за станом здоров'я, однак для того щоб звільнитися необхідно рпзом з рапортом на керівника військової частини надати підтвердження цієї підстави - висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

У Вашому випадку є два варіанти:

1. Отримати висновок ВЛК у військоматі(ТЦКСП) за місцем первинного обліку(Дарницький ТЦКСП), оскільки Вас вже визнали непридатним до військової служби з виключенням з війського обліку є неправомірним  повторне проходженння ВЛК. 

2. У разі неможливості 1 го варіанту пройти медичну комісію ВЛК

Відповідно до Положення про ВЛК(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

6.1. Направлення на медичний огляд проводиться:

б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних установ за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами

6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які визначають у мирний час непридатність до військової служби з винятком з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежений придатність у воєнний час (пункти "а", "б" статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час - непридатність до військової служби за винятком з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби рішенням начальника військової лікувальної установи на підставі подання начальника лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичної книги), яка засвідчується підписом начальника військової лікувальної установи.

Стаття 12

Включено: анемії (аліментарні, гемолітичні, апластичні, післягеморагічні) D50-D64; порушення згортання крові, пурпура (ідіопатична, тромбоцитопенічна), геморагічні стани D63-D69; інші хвороби крові та кровотворних органів (агранулоцитоз, хвороби селезінки) D70-D77; деякі порушення із залученням імунного механізму (усі види саркоїдозу, імунодефіцити) D80-D89

а) швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) повільно прогресуючі з помірними порушеннями функцій та частими загостреннями

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) стани після перенесених гострих хвороб крові, кровотворних органів та окремих порушень із залученням імунного механізму або хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Медичний огляд з визначенням ступеня придатності до військової служби проводиться після стаціонарного обстеження за умов спеціалізованого лікувального закладу.

До пункту "а" належать установлені в стаціонарі апластичні та сідеробластні анемії, спадкові форми гемолітичних анемій, спадкові форми тромбоцитопатій, гемофілій, коагулопатій, що супроводжуються кровотечами, крововиливами.

Особи з аліментарними, набутими гемолітичними анеміями, набутими порушеннями системи гемостазу, іншими порушеннями, що належать до непухлинних хвороб системи крові, оглядаються за пунктами "а", "б", "в" чи "г" залежно від перебігу захворювання, стійкості змін у складі крові та функції системи гемостазу, порушення функції кровотворних органів та ефекту від проведеного лікування. Особи, які перенесли епізод аліментарної або постгеморагічної анемії, набутої гемолітичної анемії, набутого порушення системи гемостазу та інших набутих минущих змін у системі крові більше ніж за рік до проходження медичного огляду ВЛК і на момент їх огляду відсутні будь-які порушення функції системи крові, під дію цієї статті не підпадають.

Таким чином, Вам необхідно подати рапорт разом із медичними документами командиру військової частини та медичної частини. Ви повинні поскаржитися на проблеми зі здоров'ям та повідомити про це у формі рапорту командиру частини та медичної частини. З рапортом необхідно надати підтвердження Вашого захворювання(у Вашому випадку це документи, що підтверджують інвалідність  - довідка МСЕК та тимчасове посвідчення з зазначенням непридатності).

Зразок рапорту

                                                                                       Командиру військової частини

                                                                                      ___________________________________

                                                                                     

                                                                                       (звання та ПІБ. командира)

 

                                                                                       Військовослужбовця

                                                                                        ___________________________________

                                                                                        ___________________________________

                                                                                         (свою посаду, звання та ПІБ)

 

                                                                       Р А П О Р Т

Я повідомляю про різке погіршення стану здоров’я, що унеможливлює подальше проходження військової служби. Зокрема, я відчуваю______________________________________________________________. У мене захворювання ___________________, що підтверджується ______________.

Мій стан хвороби прогресує, загострюється, відчуваю постійний біль. Через це можу ненароком учинити будь-яку небезпечну чи аварійну ситуацію не зі своєї вини, що може призвести навіть до жертв.

Згідно вимог «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України», затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 р. № 402, я з таким захворюванням є непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку.

У зв’язку з вищевказаним, прошу не порушувати мої права, не доводити до критичного стану моє здоров’я та забезпечити надання мені законної можливості проходження військово-лікарської комісії з метою встановлення придатності/непридатності до військової служби, для чого видати мені у встановленому порядку направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією; службову характеристику для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією та пакет інших необхідних документів.

 

Додатки:

  1. Довідка МСЕК
  2. Посвідчення особи з інвалідністю
  3. Тимчасове посвідчення.

 

“____”_________________2022р.                 _________________          ______________________

                                                                             (Підпис)                           (Прізвище, ініціали)

Таким чином, для звільнення з військової служби під час військового стану необхідно мати одну з наведених вище підстав, подати рапорт на керівника військової частини з документальним підтвердженням такої підстави. У вашому випадку необхідно пройти медичну комісію ВЛК або отримати висновок про непридатність, та надати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram