Щодо військового зобов’язання

Щодо військового зобов’язання

Доброго дня, підкажіть будь ласка, чи підлягає чоловік мобілізації, якщо у тестя II група інвалідності, а у його мами III група інвалідності?
І чи можна оформити опікунство для відстрочки?

20.05.2022 17:23 1073

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ні, чоловік не підлягає мобілізації та для отримання відстрочки не треба офомлювати опікунство.

Згідно до ч. 1 ст. 23  Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

-зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

-які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Тобто, у Вас можливо є дві підстави для отримання відстрочки: якщо у висновку МСЕК мама чоловіка потребує постійного догляду і крім її сина (цього  чоловіка) немає кому за нею доглядати (але для цього не треба оформлювати опікунство, достатньо підтвердити довідкою про склад сімї, що вони проживають разом та свідоцтвом про народження), та друга підстава (найголовніша), у тестя ІІ друга інвалідності. Підтвердити цей факт можна висновком МСЕК про встановлення інвалідності (або пенсійним посвідченням), та документами що підтверджують родинний звязок: свідоцтво про шлюб з дружиною, та свідоцтво про народження дружини.

Отримати відстрочку чоловік може шляхом звернення до військомату за місцем перебування на військовому обліку із заявою про отримання відстрочки, додавши до цієї заяви копії вказаних вище документів. Або на етапі якщо він отримає повістку зявитися до військомату в рамках мобілізаційної кампанії.

*К слову, перетнути кордон чоловік може і без отримання відстрочки якщо він буде супроводжувати тестя на кордоні, див. Правила перетину кордону (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text): 

Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або
обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).
Для перетину кордону супроводжуючи батька дружини достатньо надати довідку МСЕК (або пенсійне посвідчення) тестя,  свідоцтво про шлюб з дружиною, та свідоцтво про народження дружини.
У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com
Можу також надати зразок звернення до військомату
З повагою,
Адвокат Бекало Марина
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram